Centar UP2DATE: Besplatna usluga asistenta i pratitelja za sve kategorije osoba s invaliditetom

Centar UP2DATE novo je ime udruge koja je osnovana 1991. godine, a jedina se u Hrvatskoj bavi razvojem i primjenom ICT-a u svakodnevnom životu korisnika

 

Centar UP2DATE pruža usluge asistenta/pratitelja koje mogu koristiti osobe svih kategorija invaliditeta, uz ostale slijepe i visokoslabovidne osobe te osobe s tjelesnim oštećenjem.

Korisnici mogu dobiti pomoć asistenta/pratitelja radnim danom na području Grada Zagreba, čak i ako dolaze iz drugih mjesta u metopolu nešto obavljati, i to za sljedeće potrebe: odlazak liječniku, odlazak u kupnju, odlazak u banku i poštu i druge slične usluge.

Korisnici se trebaju javiti barem dan ranije na broj telefona 01/4839-534 ili na e-mail adresu asistencija@up2date.hr i obavezno navesti svoje ime, prezime, svoj kontaktni broj mobitela, točno mjesto i točno vrijeme susreta s asistentom/pratiteljem, predviđeno trajanje asistenture, kratak opis pomoći koja se očekuje od asistenta/pratitelja.

Jedan korisnik ovu uslugu može koristiti ukupno do 15 sati mjesečno, tri sata dnevno, neprenosivo u drugi mjesec. Od korisnika se očekuje općenita samostalnost u kretanju i korištenje pomagala te da ne zahtijeva od asistenta/pratitelja nepredviđene aktivnosti koje asistent/pratitelj nije dužan obavljati, primjerice nošenje prtljage, šetnja kućnog ljubimca, kućanski poslovi, i tome slično. Asistent nije dužan čekati ako korisnik kasni.
Prava i obveze asistenata/pratitelja i njihovih korisnika regulirana su Pravilnikom.

Centar UP2DATE novo je ime udruge koja je osnovana 1991. godine pod nazivom Hrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike 'HUPRT' i jedna je od mnogobrojnih udruga u Republici Hrvatskoj koja djeluje u korist osoba s invaliditetom, a jedina koja se bavi razvojem i primjenom ICT-a u svakodnevnom životu korisnika. Okupljaju i djeluju u korist svih kategorija osoba s invaliditetom i zajednički nastoje pokrenuti stvaranje univerzalnog dizajna. U bazi imaju evidentiranih 572 korisnika, a da bi sudjelovali u njihovim aktivnostima, ne morate biti članovi udruge niti plaćati neku vrstu paušalne pristojbe. 

Više o Centru UP2DATE na poveznici www.up2date.hr.

B. Ravlić