KBC Zagreb: Najsuvremenija dijagnostika leukemije i limfoma dostupna svim građanima

Nabavljena oprema sastoji se od četiri svjetlosno-fluorescentna mikroskopa i šest kompleta računala s programskom podrškom za sve metode koje se koriste u citogenskoj dijagnostici

 

Laboratorij za dijagnostiku leukemije i limfoma KBC-a Zagreb dobio je najsuvremeniju dijagnostičku opremu, vrijednu dva milijuna kuna, koja će omogućiti brzu dijagnostiku i praćenje liječenja nekoliko tisuća hematoonkoloških bolesnika.

Riječ je o laboratoriju u kojemu se obrađuju uzorci iz koštane srži oboljelih iz cijele Hrvatske, ali i BiH i Srbije. Zadnjih godinu dana laboratorij je radio otežano i usporeno zbog opreme stare 20-ak godina, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare na kojoj je prezentirana nova oprema.

"Nezamislivo je liječiti hematološke bolesnike bez suvremene opreme. Ovo što smo dobili je dijagnostika  21. stoljeća", istaknula je Sanja Davidović Mrsić iz Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb.

Dunja Rogić (KBC Zagreb) ustvrdila je kako su hematoonkološki bolesnici relativno mala skupina pacijenata, no dijagnostički jako zahtjevna. Uopće ih se ne može liječiti bez ovakve laboratorijske obrade. Ova oprema je neophodna i za dijagnostiku i za praćenje terapije, rekla je.

Nabavljena oprema sastoji se od četiri svjetlosno-fluorescentna mikroskopa i šest kompleta računala s programskom podrškom za sve metode koje se koriste u citogenskoj dijagnostici, uključujući i programske podrške za sve metode fluorescentne in situ hibridizacije (FISH metode). Njome je omogućena najsuvremenija citogenska dijagnostika za hematoonkološke bolesnike, uključujući djecu.

Nova automatizirana mikroskopija, kompjutorizacija i informatizacija preduvjet su za povezivanje laboratorija KBC-a Zagreb s drugim centrima u RH, regiji, ali i svijetu.

Nabavljanje opreme posebno su pozdravile  Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) i Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) koje su proteklih godinu dana pozivale zdravstvenu administraciju da riješi problem tog važnog laboratorija pri Kliničkoj jedinici za citogenetiku i FISH dijagnostiku hematoonkoloških bolesti.

"Imamo novu opremu poslije godinu dana borbe. Rezultat je to zajedništva nas oboljelih, udruga pacijenata, naših liječnika, zdravstvenih djelatnika i ravnateljstva KBC-a Zagreb. Samo zajedno i jedinstveni, možemo sačuvati i jačati solidarni javni zdravstveni sustav na dobrobit oboljelih", poručio je predsjednik UHP-a Marijo Drlje.

Hina