Mirela Holy na izlaznim vratima SDP-a

"Bitno je da politika bude vjerodostojna i da se drži one platforme na kojoj je i dobila izbore", kaže bivša ministrica za zaštitu okoliša

Bivša ministrica za zaštitu okoliša Mirela Holy zapravo je tek formalno članica vladajuće stranke, faktički ona je napustila SDP gotovo istodobno kada je dobila otpusnicu iz Vlade RH, smatra jedan politički analitičar. Tome u prilog, uostalom, govori i posljednji razvoj događaja: saborska zastupnica Holy otvoreno prijeti da će istupiti iz stranke ukoliko se prijedlog Zakona o zaštiti prirode ne uskladi s Planom 21 i u njega ubaci odredba o osnivanju Nacionalne parkovne agencije.

- Ovo je bilo prvo čitanje, nadam se da će ministarstvo do drugog čitanja korigirati zakon i uskladiti ga s Planom 21. Ukoliko se tako nešto ne dogodi ja ću istupiti iz stranke jer ne želim biti dio problema ukoliko ne mogu biti dio rješenja - izjavila je Holy novinarima, komentirajući svoj govor od dana prije u kojem je žestoko kritizirala prijedlog zakona.

Za ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, koji je njenu jučerašnju izjavu nazvao licemjernom i usmjerenom da se našteti Vladi, kaže kako ima pravo na svoje mišljenje.

- Nije bitno što ja mislim o njemu i što on misli o meni, bitno je da politika bude vjerodostojna i da se drži one platforme na kojoj je i dobila izbore - rekla je.

Osnivanjem Nacionalne parkovne agencije, kaže Holy, u jednu agenciju bi se slijevala financijska sredstva iz svih parkova koja iznose oko 400 milijuna godišnje, a koja su se dosad trošila na financiranje lokalnih sportskih klubova i nabavu džipova. Sadašnji sistem, tvrdi Holy, pogoduje klijentelizmu političkih stranaka i šerifa na lokalnim razinama i služi za financiranje određenih projekata koji nemaju apsolutno nikakve veze sa zaštitom prirode.

- Potpuno provjerljivo, slučaj NP Krka i NP Plitvička jezera gdje su se iz godine u godinu financirali upravo takvi klubovi jer je političkoj eliti koja vlada u tom području od interesa da to financira zato što zadobiva simpatije birača na tom području - rekla je Holy i dodala kako se tako nešto ne smije događati i od interesa je države da ima jedinstveni model upravljanja jer bi se time financirali isključivo projekti zaštite prirode i održivog razvoja područja koji gravitiraju tim parkovima.

In-Portal/VLM

Foto: Patrik Macek/PIXSELL