Gradonačelnik Bandić: Povelja kojom Zagreb i ove godine pristupa Europskom tjednu mobilnosti

Tijekom tjedna mobilnosti Policijska uprava zagrebačka u suradnji sa Zagrebparkingom svaki će dan pojačano nadzirati korištenje parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svečano je u petak potpisao Povelju kojom je Zagreb i ove godine pristupio Europskom tjednu mobilnosti koji se od 16. do 22. rujna održava diljem svijeta pod sloganom "Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo". 

Europski tjedan mobilnosti organizira Europska komisija radi poticanja svijesti građana o potrebi poduzimanja akcija protiv onečišćenja uzrokovanog povećanim prometom motornih vozila u gradskim sredinama, a samim time i poboljšavanja kvalitete života. Tjedan će kao i svake godine završtiti Danom bez automobila, 22. rujna, kada se šira središta mnogih europskih i svjetskih gradova, među kojima i hrvatskoga glavnog grada, zatvaraju za automobile i pretvaraju u pješačke zone.

 Kao i svake godine, 22. rujna za promet će biti zatvoreno zagrebačko gradsko središte omeđeno ulicama: Trg bana Josipa Jelačića - Jurišićeva - Palmotićeva - Boškovićeva - Andrije Hebranga - Gundulićeva - Ilica - Mesnička - Demetrova - Ilirski trg - Radićeva - Trg bana Josipa Jelačića. Tom zonom moći će voziti samo interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom koje tu imaju prebivalište, vozila javnoga gradskog prijevoza i taksi. 
 Na Dan bez automobila održat će se i tradicionalna "Zagrebačka žbica" - vožnja biciklima kroz šire gradsko središte. Krenut će u 11 sati s Cvjetnoga trga, a završit će na Trnjanskom nasipu uz druženje. Istaknuto je kako se "Zagrebačkom žbicom" promiče tolerancija u prometu, sigurna vožnja te poštovanje prometnih propisa.  

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je kako je Zagreb 2012. proglašen Europskim gradom mobilnosti te je poručio da "boje Zagreba treba i dalje braniti" jer se neće pomiriti s tim da je grad dobio samo jednu nagradu.

"Dobivanje te titule Zagreb trajno obvezuje jer svake godine u Europskom tjednu mobilnosti sudjeluje više od 2000 europskih gradova, a biti prvi među njima je veliko priznanje, ali i velika obaveza", istaknuo je Bandić. Podsjetio je da je Zagreb svake godine na vrhu među tim gradovima te mu se možda, dodao je, uskoro "opet osmjehne" prva nagrada jer mi, kako je rekao, "volimo sudjelovati, ali još više volimo pobijediti". 

 Istaknuo je kako je Zagreb tu titulu dobio za trajne mjere provođenja i za dostignute trajne mjere u prometu i mobilnosti. "Bitno je to za jedan grad. I nakon toga mi nismo prestali s tim mjerama, nego dižemo te mjere i svake godine uključujemo ono što je bitno i sve više djece. Sve sastavnice su uključene, svi naši uredi i Policijska uprava", rekao je Bandić i dodao kako ga veseli što se svake godine povećava broj mladih sudionika.  

 Zagrebački gradonačelnik čestitao je svima koji su pripremili i ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti te je poručio da su sve te aktivnosti koje će se vidjeti na zagrebačkim ulicama i trgovima u tjedan dana samo potvrda da se Grad Zagreb brine o svojim sugrađanima, o održivom prometu i mobilnosti u gradu.

  Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna istaknula je kako su i ove godine pripremili mnoge događaje i aktivnosti u Europskom tjednu mobilnosti, u kojemu Zagreb službeno sudjeluje više od deset godina. Tako će, primjerice, Policijska uprava zagrebačka u suradnji sa Zagrebparkingom svaki dan pojačano nadzirati korištenje parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom. 

 Europska komisija odlučila je i da se 21. rujna proglasi Europskim danom bez smrti na cestama te je preporučila državama članicama da vlade, jedinice lokalne samouprave, organizacije civilnoga društva i drugi relevantni subjekti za sigurnost prometa na cestama toga dana provedu odgovarajuće aktivnosti radi promidžbe kulture vezane uz sigurnost na cestama.  

 Problemi zbog neodgovornog korištenja automobila u gradovima, kao što su onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost, potaknuli su 2000. "Dan bez automobila", koji je pak dvije godine poslije prerastao u Europski tjedan mobilnosti. U toj inicijativi mnogi su Europljani prepoznali priliku da se postignu željene promjene i preobrazba Europe u moderno društvo koje ne opterećuje okoliš velikim emisijama onečišćujućih tvari i stakleničkih plinova.  

Hina

 

Povezane vijesti