Udruga invalida rada Zagreba: Pola stoljeća jedne od najvećih udruga osoba s invaliditetom

Zahvaljujući vrlo aktivnom i kontinuiranom zalaganju za poboljšanje kvalitete života svojih članova, ali i ostalih osoba s invaliditetom, UIR Zagreba danas okuplja gotovo 9.000 invalida rada

 

Udruga invalida rada Grada Zagreba u razdoblju od 21. do 27. rujna prigodnim će programom obilježiti jubilarnu 50. obljetnicu svog djelovanja, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

U srijedu, 21. rujna u 15 sati održat će se otvorenje izložbe fotografija članova UIR Zagreba u klupskim prostorijama UIR Zagreba, Nova cesta 86. Ulaz za sva događanja je besplatan.

U petak, 23. rujna s početkom u 19 sati, održat će se svečani koncert pjevačkog zbora UIR Zagreba 'Kolibrići' i harmonikaškog orkestra Hrvatskog grafičkog glazbenog društva 'Sloga' u dvorani Doma sindikata grafičara, na adresi Breščenskoga 4 u Zagrebu.

U subota, 24. rujna u 11 sati, odvijat će se svečana dodjela nagrada, priznanja i zahvalnica u Hotelu Antunović, Zagrebačka avenija 100 A, Zagreb. Ulaz na događanje je isključivo uz pozivnicu.

U utorak, 27. rujna. održat će se završni dio svečane obljetnice Dana UIR Zagreba u 14, sati. Tom prilikom bit će promocija brošure povodom 50. obljetnice UIR Zagreba. Događanje će se održati u klupskim prostorijama UIR Zagreba, Nova cesta 86, Zagreb.

U Republici Hrvatskoj s danom 30. lipnja 2016. registrirano je 123.305 invalida rada od kojih ih je 16,72 posto (20.627) u Gradu Zagrebu odnosno 7,42 posto (9.148) u Zagrebačkoj županiji. Broj invalida rada smanjuje se samo formalno, a uslijed zakonskih promjena, obzirom da se prema novom Zakonu o mirovinskom osiguranju invalidske mirovine zbog potpunog gubitka radne sposobnosti (invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad prema starom ZOMO-u) danom navršene starosne dobi korisnika prevode po službenoj dužnosti na starosne mirovine.

"S velikim ponosom i entuzijazmom obavljam funkciju predsjednika jedne od najvećih udruga osoba s invaliditetom, ne samo na području našega grada, već i diljem cijele nam Lijepe naše. Nakon dugih 50 godina djelovanja Udruge neprocjenjive su povratne informacije članova o pozitivnoj energiji i atmosferi koju dožive družeći se u našim prostorijama, novim poznanstvima koje na taj način stječu, kao i o kvalitetnom, brzom i jednostavnom načinu informiranja koje im pružamo. Upravo je to naša motivacija za narednih pola stoljeća aktivne borbe za bolji život invalida rada", izjavio je predsjednik UIR Zagreba, Zlatko Bočkal.

Zahvaljujući vrlo aktivnom i kontinuiranom zalaganju za poboljšanje kvalitete života invalida rada, ali i ostalih osoba s invaliditetom tijekom pola stoljeća, UIR Zagreba danas okuplja gotovo 9.000 invalida rada (30 posto) s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Kroz dugogodišnju bogatu povijest, kao i danas, uz već postojeće aktivnosti za svoje članove konstantno osmišljava i nove, osiguravajući im na taj način bogat i raznovrsan sadržaj te laku dostupnost informacijama na stranici www.uir-zagreb.hr.

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti