Najavljen prosvjed osoba s invaliditetom u Beogradu

Udruga osoba s invaliditetom "Feniks" najavila je da će 3. listopada prosvjedovati u Beogradu ispred zgrade Ministarstva rada, kako bi ukazalo na težak položaj osoba s invaliditetom

Jedan od glavnih zahtjeva su jednaka primanja za jednak postotak invaliditeta, jer je sadašnja praksa, kako navode, diskriminirajuća i nedopustiva.  

Predsjednik udruženja „Feniks“ Branko Jokić rekao je na konferenciji za novinare da je glavni zahtjev da se osobama sa potpunim invaliditetom poveća iznos tuđe njege i pomoći, koja sada iznosi oko 26.000 dinara.

Podsjetio je da u Srbiji ima oko 800.000 osoba sa invaliditetom, a da potpuni invaliditet ima njih 20.000, zajedno sa ratnim vojnim invalidima.

Prema njegovim riječima, najveći broj ljudi sa invaliditetom teško živi iako na papiru imaju povlastice za prijevoz, komunalne i telefonske račune, a u praksi to ne ostvaruju.

Prava diskriminacija osoba sa invaliditetom se odnose na to što ne mogu ući u vlak, što samo nekoliko autobusa ima platformu, malo semafora zvučnu signalizaciju, a turistički autobusi nemaju toalete za osobe sa invaliditetom tako da su spriječeni i da odu na more - rekao je Jokić.

Jedino tako se možemo izboriti za dostojanstven život, rečeno je na konferenciji osoba sa invaliditetom, koja je održana u ponedjeljak.

 

In Portal