Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah: Izbor za nagradu 'Josipa Vancaš – dobrotvorke godine 2016.'

"Vjerujemo da ćete i ove godine iz svojeg susjedstva i lokalnih zajednica predložiti sugrađanke koje svojim primjerom ukazuju na potrebe i nesebično daruju svoje znanje, slobodno vrijeme, ali i novac za potrebe zajednice", poručuju iz Zamaha

 

Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah već šestu godinu organizira izbor Dobrotvorke godine, kako bi se istaknule žene koje su zadivile i ohrabrile druge te koje su svoje vrijeme, novac i znanje nesebično posvetile skrbi za druge, navodi se na internetskim stranicama Zaklade (dobrotvorka.zamah.hr).

Nagrada za dobrotvorku godine namijenjena je osobama koje svojim djelovanjem pridonose jačanju uloge žena u društvu, pozitivno utječu na život šire društvene zajednice, kojoj vidljivo pridonosi svojim djelovanjem, sudjeluju u dobrotvornim akcijama i/ili davanju priloga jednoj ili više neprofitnih organizacija, daju doprinos za javnu dobrotvornu akciju, potiču i usmjeravaju druge na davanje potpore organizacijama koje djeluju na rješavanju problema u zajednici te potiču druge osobe da postanu dobročinitelji.

"Budući da filantropiju smatramo nužnim preduvjetom za razvoj civilnoga društva, svrha je nagrade poduprijeti žene u Hrvatskoj da prepoznatljivije i svjesnije koriste filantropiju za društveni boljitak i položaj žena te omoguće promjene u društvu“, istaknuto je.

U prethodnih pet izbora, od 2011. godine, kada je ustanovljena nagrada ‘Josipa Vancaš – dobrotvorka godine‘, nominirane su žene koje su kroz svoje djelovanje ukazivale na inspirativne primjere dobrotvorstva, nesebičnosti, čovjekoljublja u svakodnevnim situacijama, u pružanju pomoći socijalno ugroženima, starijim i nemoćnima, ranjivim skupinama te onima koji su bili zahvaćeni kriznim situacijama, kao što su bile poplave i pomoć emigrantima. Njihovi primjeri nadahnjuju i obvezuju da i sami pronađemo područje u kojemu možemo pridonijeti općem dobru, piše na internetskim stranicama.

Dobrotvorka godine može biti državljanka Republike Hrvatske koja:

- svojim djelovanjem pridonosi jačanju uloge žena u društvu

- ima pozitivan utjecaj na život šire društvene zajednice te joj vidljivo pridonosi svojim djelovanjem

- sudjeluje u dobrotvornim akcijama ili davanju priloga jednoj ili više neprofitnih organizacija

- osobno daje financijska sredstva za javnu dobrotvornu akciju

- potiče i usmjerava druge na davanje potpore organizacijama koje djeluju na rješavanju problema u zajednici

- potiče druge osobe da postanu dobročinitelji.

Organiziranjem izbora, Zaklada Zamah želi naglasiti važnost dobrotvornog rada, djelovanja za opće dobro i ženskoga doprinosa razvoju filantropije.

"Vjerujemo da ćete i ove godine iz svojeg susjedstva i lokalnih zajednica predložiti sugrađanke koje svojim primjerom ukazuju na potrebe i nesebično daruju svoje znanje, slobodno vrijeme, ali i novac za potrebe zajednice! Predlažući ih, dat ćete im podršku za njihov nesebičan rad i pohvalu za ono što čine!“, navodi se na internetskoj stranici Zamaha.

Nagrada 'Josipa Vancaš – dobrotvorke godine' bit će dodijeljena na svečanosti u prosincu.

Klaudija Klanjčić