Karamarko: Ideja integracije u EU bazično je HDZ-ova i Tuđmanova

"Ovih dana vidimo kako se teško preko usta prevaljuje ime Franje Tuđmana, koji je stvorio i obranio državu, i to boli", izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko

Zaklade Konrada Adenauera i Hrvatskog državnog zavjeta proslavile su danas ulazak Hrvatske u EU svečanim prijamom u hotelu Esplanade, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko istaknuo je kako je "ponosan što je ideja integracije Hrvatske u EU i NATO bazična ideja HDZ-a i njegova prvog predsjednika Franje Tuđmana".
"Ovih dana vidimo kako se teško preko usta prevaljuje ime Franje Tuđmana, koji je stvorio i obranio državu, i to boli", izjavio je Karamarko i upitao: "tko bi danas ušao u EU da nije stvorena i obranjena Hrvatska".

Podsjetio je kako je HDZ-ova vlada završila pregovore o pristupanju EU, a sadašnju vlast optužio je za "nekoliko nepristojnih intervencija u pristupni ugovor koji smo potpisali i koji", kako je istaknuo, "ne treba dirati, nego samo poštovati sve što je potpisano".

Karamarko ulazak u EU smatra važnim zato što Hrvatskoj "donosi sustav i red", a uvjeren je da Hrvatska "nije rasčistila sve repove komunizma i nekakvih nostalgija".

"Ovih dana svjedočimo da nas, umjesto da se koncentriramo na Bruxelles, neki važni političari vraćaju u regiju, kao da ne možemo bez regije", rekao je Karamarko. Dodao je da će Hrvatska podupirati susjede u prihvaćanju standarda kakve je prihvatila Hrvatska.

Ulazak u EU smatra "ulaskom u mirnu luku, nakon života u trusnom području", no upozorio je da se Hrvatska ne smije opustiti.

"Na nama je da otvorimo put kvalitetnim investicijama, promijenimo poreznu politiku koja uništava poduzetništvo i stvorimo snažan srednji sloj", rekao je Karamarko. Istaknuo je kako prava bitka za Hrvatsku tek počinje, ali da "ovoga puta uza se imamo prijatelje".

Voditelj ureda Adenauerove zaklade u Hrvatskoj Michael Lange ocijenio je kako je današnji dan povijesni za Hrvatsku i EU.

"Ovo je povijesni dan za sve nas koji smo godinama naporno radili da bismo Hrvatsku i njezine ljude pripremili za ulazak u EU, u krug zemalja kojima je Hrvatska, gospodarski, kulturno i politički uvijek pripadala", rekao je Lange.

Podsjetio je da je Hrvatska prošla mukotrpne pregovore o članstvu te naglasio da sadašnja i sve buduće vlade moraju nastaviti s reformama, kako bi ulazak u EU donio dobrobit, ne samo državi, nego i svim građanima Hrvatske.

Hina

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL