Edward Snowden prekinuo šutnju: Ostajem posvećen borbi za pravdu

"Dok je javnost izrazila potporu što sam bacio svijetlo na taj tajni sistem nepravde, vlada SAD-a je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo moje obitelji, slobode da putujem i mog prava na miran život, bez straha od nezakonitog progona", tvrdi najtraženiji američki zviždač

Bivši suradnik američke obavještajne službe Edward Snowden po prvi put je pismom prekinuo šutnju otkako je prije osam dana iz Hong Konga stigao u zračnu luku u Moskvi i u kojemu navodi da je i dalje slobodan iznositi nova otkrića vezana uz špijunske aktivnosti američke vlade.
U pismu upućenom vlastima Ekvadora, u koji je uvid imala agencija Reuters, Snowden je istaknuo da ga Sjedinjene Američke Države nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni špijunski program PRISM za praćenje elektroničkih komunikacija u svijetu. Zahvalio je Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije te razmatranju njegova zahtijeva za azilom. "I dalje sam slobodan i u mogućnosti objaviti informacije koje služe javnom interesu", rekao je Snowden u pismu na španjolskom jeziku i bez datuma, poslanom ekvadorskom predsjedniku Rafaelu Correi.

"Bez obzira na to od koliko se dana moj život sastoji, ostajem posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti. Ako se ikada ostvari moj doprinos općem dobru, svijet će na tome moći zahvaliti principima za koje se zalaže Ekvador", navodi se u dijelu pisma.

Snowden, za kojeg se veruje da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovske zračne luke, požalio se da ga vlasti SAD-a nezakonito progone zbog djela za koje tvrdi da su bila u javnom interesu.

"Dok je javnost izrazila potporu što sam bacio svijetlo na taj tajni sistem nepravde, vlada SAD-a je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo moje obitelji, slobode da putujem i mog prava na miran život, bez straha od nezakonitog progona", napisao je Snowden .

Hina