Ma nemojte kasti: Radovan Karadžić u Haagu traži odbacivanje optužnice

Tribunal će nastaviti paralelno raditi sve dok ne budu izrečene prvostupanjske presude u suđenjima u tijeku, Karadžiću, Ratku Mladiću, Goranu Hadžiću i Vojislavu Šešelju, a o njihovim žalbama će odlučivati novooformljeni rezidualni mehanizam

Radovan Karadžić kojemu u Haagu sude za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom topničkih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95., zatražio je danas od raspravnog vijeća Tribunala u Haagu da odbaci optužnicu protiv njega zbog, kako tvrdi, nelegalnosti tzv. rezidualnog mehanizma, nasljednika ovog suda koji je počeo s radom jučer, 1. srpnja, koji bi trebao odlučivati o njegovoj žalbi, ukoliko bude osuđen, javljaju mediji u Srbiji.

Karadžić je u podnesku zatražio da optužbe protiv njega budu odbačene, argumentirajući kako Vijeće sigurnosti UN "nije imalo pravo sudske ovlasti Tribunala prenijeti na Mehanizam koji je stoga nelegalan". Mehanizam, tvrdi optuženikova obrana, nema ovlasti razmatrati i odlučivati o žalbi koju će Karadžić uložiti na prvostupanjsku presudu.

- Iako je Vijeće sigurnosti imalo pravo formirati Tribunal i ovlastiti ga za okončanje svog rada, 2010. je formirao potpuno novi Tribunal s novim statutom, novim pravilima o postupku i dokazima, novim sucima, novim tajnikom i novim tužiteljem - nabrajaju Karadžićevi branitelji dodajući kako je VS moglo ostaviti postojeći Tribunal do završetka žalbenih postupaka "ili naložiti završetak pred sudovima bivše Jugoslavije zato što 2010. u bivšoj Jugoslaviji nije postojala trajna prijetnja miru i stabilnosti, Vijeće sigurnosti nije imao ovlasti stvoriti novi Tribunal za suđenje u tim postupcima".

Tribunal će nastaviti paralelno raditi sve dok ne budu izrečene prvostupanjske presude u suđenjima u tijeku, Karadžiću, Ratku Mladiću, Goranu Hadžiću i Vojislavu Šešelju, a o njihovim žalbama će odlučivati novooformljeni rezidualni mehanizam.

VLM