Vrije u Vrgorcu: Zašto sustav štiti roditelja koji je terorizirao učiteljicu?

Kako da roditelji očekuju od djelatnika škole da uz obrazovanje i odgoj - jer škole su i odgojne ustanove! - njihovoj djeci pruže i sigurnost? A ti isti školski djelatnici redovito su izloženi fizičkom i psihičkom nasilju od kojeg ih sustav, kojemu i sami pripadaju, ne može zaštititi!?

Čak i oni najdobrohotniji promatrači incidenta koji se dogodio u Vrgorcu, gdje je jučer roditelj (52) jedne učenice napao nastavnicu (41) pred njezino dvoje maloljetne djece, ne mogu ustvrditi da sustav nije zakazao. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da je slučaj nasilja u vrgoračkoj školi drugi  takav slučaj u 15 dana na području Splitsko-dalmatinske županije, a da institucije još uvijek nisu ponudile rješenje za problem "koji samo čeka da se ponovi". Uostalom, kako da roditelji očekuju od djelatnika škole da uz obrazovanje i odgoj - jer škole su i odgojne ustanove! - njihovoj djeci pruže i sigurnost? A ti isti školski djelatnici redovito su izloženi fizičkom i psihičkom nasilju od kojeg ih sustav, kojemu i sami pripadaju, ne može zaštititi!?

Nulta stopa tolerancije na nasilje

Stoga su se djelatnici osnovne škole "Vrgorac" okupili  kako bi prosvjedovali zbog nasilja koje se dogodilo u njihovoj školi, a koju će obići i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Djelatnici škole ogorčeni su na sustav i pitaju što se još treba dogoditi da bi se reagiralo na nasilje, upozoravajući pritom da su potpuno nezaštićeni.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović osudio je nasilje koje se dogodilo u vrgoračkoj školi. "Čim se eksces dogodio znači da sustav nije u potpunosti ispunio zadaću. Nasilje koje se događa u školama pitanje je i niza drugih institucija", rekao je Filipović za Hinu. "Nadam se da će se po ovom pitanju i druge institucije, kao što je pravosuđe i policija, ponašati krajnje oštro u svim konzekvencama. Predlažem da se učitelje tretira kao policajce jer se tu radi o napadu na službenu osobu i na radnom mjestu", dodao je.

Mate Mamić, predstavnik ravnatelja 27 osnovnih škola u Splitu, smatra da se ovakvo nasilje roditelja prema nastavnicima događa jer je sustav trom, te nisu napravljene određene stvari. "Ministarstvo i državna uprava nam ne pomažu", kaže Mamić.

Napadač je bivši policajac

"Bilo gdje u svijetu da se ovakvo što dogodi bilo bi sankcija. Ravnatelji i škole potpuno su prepušteni sebi. Učitelji se za djecu žrtvuju, dok pojedini roditelji u školske zgrade ulaze kao lokalni šerifi", dodao je Mamić istaknvuši da osnovna škola ne bi smjela trpjeti "bilo kakvu silu ili represiju".

Splitska je policija protiv 52-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu zbog prijetnje te Optužni prijedlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira. Prijavljeni muškarac, roditelj učenice osmog razreda, jučer je došao u školu po svjedodžbu te je, navodno ljut zbog toga što je njegovo dijete prošlo razred, najprije počeo gurati namještaj u prostoriji, a zatim je i pljusnuo 41-godišnju nastavnicu i to pred očima njezine maloljetne djece. Iz policije se danas neslužbeno doznaje i da je odgurnuo jedno dijete napadnute nastavnice, no nikome nisu nanesene tjelesne ozljede.

Napadač je bivši hrvatski policajac, umirovljen 1993. godine. Nakon napada na nastavnicu pokušao je pobjeći, no uhićen je i priveden u Policijsku postaju Vrgorac. Nakon što je noć proveo kod pritvorskog nadzornika, danas je odveden u Općinsko državno odvjetništvo Dubrovnik. Navodno je imao zabranu prilaska osnovnoj školi jer početkom lipnja prijetio nastavnicima te škole.

In-Portal / Hina

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL