COO Vinko Bek: Reakcija na navode Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

"Ravnateljica centra dugi niz godina pokušava riješiti problem zgrade u Nazorovoj kroz dijalog s nadležnim institucijama, brojnim je dopisima upozoravala na stanje zgrade u Nazorovoj te zahtijevala sredstva za obnovu, te je uspjela pribaviti projekciju sanacijskih troškova zgrade u Nazorovoj", navodi se uz ostalo u reakciji na članak koji je objavila Hina, a prenio In Portal

 

Dana 16. studenog 2016. na internetskom portalu IN Portal – portal za osobe s invaliditetom, objavljen je članak pod naslovom: "Pomozimo djeci s invaliditetom: Ministrice Murganić, tražimo hitno rješavanje problema s Centrom 'Vinko Bek'", u kojem su iznesene proizvoljne i neistinite informacije o Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek':

"Ravnateljica Centra 'Vinko Bek' Diana Kralj zatvorila je objekt u Nazorovoj koji je, stoji u priopćenju Inicijative, zbog njezine nebrige godinama sustavno propadao iako ministarstvo ima potreban novac za obnovu objekta.

Unatoč zaključcima sastanka u lipnju, kada je roditeljima obećano da se bez njih ništa neće poduzimati, na televiziji smo ponovno čuli izjavu od strane ravnateljice da obnove neće biti.

Ovim putem pitamo se pogoduje li ravnateljica nekim privatnim interesima i hoće li objekt u Nazorovoj biti prodan nekom privatniku...“

Citiranim navodima povrijeđeno je pravo na ugled Centra 'Vinko Bek', budući su iste netočne i neistinite u cijelosti.

Centar 'Vinko Bek' ispravlja gore citirane neistinite informacije i očituje se kako slijedi:

Proizvoljni su i neistiniti navodi da je ravnateljica centra 'Vinko Bek' Diana Kralj zatvorila objekt u Nazorovoj koji je zbog njene nebrige godinama sustavno propadao. Ravnateljica Centra „Vinko Bek“ je Odluku o privremenom prestanku pruženja socijalnih usluga i programa u objektu na adresi u Nazorovoj ulici donijela nakon održanog sastanka Kolegija s voditeljima svih odjela te je tu njenu odluku podržalo i Upravno vijeće Centra, a sve zbog opasnosti za sigurnost korisnika koja je utvrđena, među ostalim, Mišljenjem sudskog vještaka iz rujna 2015. godine, koji je zgradu ocijenio kao nesigurnu i opasnu po sigurnost i zdravlje ljudi.

Nadalje, zlonamjerno je i neistinito da je objekt propadao zbog nebrige ravnateljice Centra. Ravnateljica centra dugi niz godina pokušava riješiti problem zgrade u Nazorovoj kroz dijalog s nadležnim institucijama, brojnim je dopisima upozoravala na stanje zgrade u Nazorovoj te zahtijevala sredstva za obnovu, te je uspjela pribaviti projekciju sanacijskih troškova zgrade u Nazorovoj. Stoga je u potpunosti netočno da Ravnateljica centra nije vodila brigu o zgradi u Nazorovoj.

Također, neistinita je tvrdnja da je ravnateljica Centra izjavila da "obnove neće biti“. Takvu izjavu ravnateljica Centra nikada nije dala i taj navod je u potpunosti neistinit.

Zaključno, neistinita je tvrdnja da ravnateljica Centra pogoduje privatnim interesima, a vezano za kupnju zgrade u Nazorovoj. Ravnateljica Centra nema ovlasti odlučivati o zgradi u Nazorovoj ulici u smislu da bi mogla odlučivati o prodaji zgrade ili slično. Jedino o čemu ravnateljica Centra brine su sigurnost i zdravlje štićenika Centra 'Vinko Bek' i na tome će i dalje ustrajati.

Krešimir Planinić, odvjetnik

NAPOMENA UREDNIKA:

Članak o kojemu je riječ In Portal prenio je s Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), bez uredničkih intervencija. Također, In Portal je ubrzo nakon objave članka s Hine dao priliku ravnateljici Centra 'Vinko Bek' Diani Kralj da se, kroz opširan intervju, očituje na navode Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'. Time su zadovoljeni profesionalni standardi naše struke, ali i pravilo elementarne medijske pristojnosti.

Mladen Kristić, glavni urednik In Portala