GI Pomozimo djeci s invaliditetom: Naš odgovor na navode iz Centra za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek'

Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' odgovara na tekst objavljen na stranicama In-Portala, pod naslovom "COO Vinko Bek: Reakcija na navode Građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom",  objavljen 2. prosinca 2016.


 

Poštovani, 

Odvjetnik gospođe Diane Kralj i Centra 'Vinko Bek' navodi:
"Proizvoljni su i neistiniti navodi da je ravnateljica centra 'Vinko Bek' Diana Kralj zatvorila objekt u Nazorovoj koji je zbog njene nebrige godinama sustavno propadao. Ravnateljica Centra 'Vinko Bek' je Odluku o privremenom prestanku pružanja socijalnih usluga i programa u objektu na adresi u Nazorovoj ulici donijela nakon održanog sastanka Kolegija s voditeljima svih odjela te je tu njenu odluku podržalo i Upravno vijeće Centra, a sve zbog opasnosti za sigurnost korisnika koja je utvrđena, među ostalim, mišljenjem sudskog vještaka iz rujna 2015. godine, koji je zgradu ocijenio kao nesigurnu i opasnu po sigurnost i zdravlje ljudi.“
Ovaj demanti je potvrda naše tvrdnje jer stoji da je ravnateljica nakon održanog sastanka Kolegija s voditeljima odjela donijela odluku o zatvaranju objekta, to jest ona je zatvorila objekt.
"Nadalje, zlonamjerno je i neistinito da je objekt propadao zbog nebrige ravnateljice Centra. Ravnateljica centra dugi niz godina pokušava riješiti problem zgrade u Nazorovoj kroz dijalog s nadležnim institucijama, brojnim je dopisima upozoravala na stanje zgrade u Nazorovoj te zahtijevala sredstva za obnovu, te je uspjela pribaviti projekciju sanacijskih troškova zgrade u Nazorovoj. Stoga je u potpunosti netočno da Ravnateljica centra nije vodila brigu o zgradi u Nazorovoj.“
Podsjećamo da je zadaća ravnatelja institucije brinuti se o svim aspektima rada pa tako i održavanju objekta. Obzirom da je objekt toliko propao, prema riječima ravnateljice, da je boravak djece u njemu predstavljao opasnost očito se to nije dogodilo uslijed brige nego uslijed nebrige jer da se brinulo onda bi se poduzimali svi potrebni koraci da do ovakvog stanja ne dođe. Ako ravnatelj/ica ustanove nije u stanju kvalitetno obavljati svoj posao može podnijeti ostavku.

"Također, neistinita je tvrdnja da je ravnateljica Centra izjavila da "obnove neće biti“. Takvu izjavu ravnateljica Centra nikada nije dala i taj navod je u potpunosti neistinit."
U Dnevniku HTV-a od 12.11.2016 u 33,14 minuti novinarka izjavljuje: Podružnica na atraktivnoj lokaciji trebala je biti obnovljena no od toga se odustalo. U nastavku slijedi izjava gospođe Kralj: "Zbog toga što mi u ovom trenutku trebamo jedan objekt koji će biti namjenski građen. Slijedi dalje glas novinarke: "ravnateljica želi da se taj objekt sagradi u Kušlanovoj, a s njezinom se vizijom slaže i mjerodavno ministarstvo“. Slijedi izjava gospođe Maje Vučinić Knežević: "Slušajući naravno emocije, ali slušajući i razum, slušajući glas struke ovo ministarstvo se odlučilo za lokaciju u Kušlanovoj ulici, ali ne na ovaj način i u ovom obliku kako je to danas“
Iz ovih izjava jasna je intencija da obnove u Nazorovoj neće biti, da ravnateljica predlaže izgradnju u Kušlanovoj i da se ministarstvo slaže s njenom nakanom. Stoga, iako nije eksplicitno izjavila da obnove neće biti, cijeli kontekst ovog dijela HTV-ove reportaže govori da obnove u Nazorovoj neće biti nego će se raditi objekt u Kušlanovoj. Uz to iz ovog kratkog isječka reportaže jasna je nakana ravnateljice da sve aktivnosti Centra 'Vinko Bek' organizira na jednoj lokaciji.
"Zaključno, neistinita je tvrdnja da ravnateljica Centra pogoduje privatnim interesima, a vezano za kupnju zgrade u Nazorovoj. Ravnateljica Centra nema ovlasti odlučivati o zgradi u Nazorovoj ulici u smislu da bi mogla odlučivati o prodaji zgrade ili slično. Jedino o čemu ravnateljica Centra brine su sigurnost i zdravlje štićenika Centra 'Vinko Bek' i na tome će i dalje ustrajati.“
Zaključno, Građanska inicijativa nije iznijela tvrdnju da ravnateljica pogoduje privatnim interesima nego smo pitali: "Ovim putem pitamo se pogoduje li ravnateljica nekim privatnim interesima i hoće li i objekt u Nazorovoj biti prodan nekom privatniku poput zemljišta na kojem je trebao biti izgrađen 'Mali dom', a koji je rasplet dobio u sudskim presudama.“
No zanimljivo da je slično pitanje postavio u rujnu 2015. tadašnji saborski zastupnik Mladen Novak s govornice u Saboru: 'Prilično su to paušalne ocjene, ali mislim da odgovor na pitanje odakle ta priča leži u izjavi ravnateljice, a ona je rekla da je riječ o atraktivnoj lokaciji. Mislim da je bit svega to što je ta atraktivna lokacija zapela nekome za oko i odlučio je doći do nje', kazao je Novak, podsjetivši da je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom rekla da alternativna lokacija nije pogodna za preseljenje.
Naše pitanje ponavljanje je teze Mladena Novaka javno izrečene u Saboru. No na njegove teze nikada od strane Centra 'Vinko Bek' nije reagirano, iako je prošlo više od godinu dana.

Da zaključimo. Činjenica je da objekt u Nazorovoj propada, činjenica je da godinama u njega nije ulagano, činjenica jest da su djeca preseljena na razne neadekvatne lokacije, činjenica je da se za objekt u Filipovićevoj plaća najamnina od više od 20 tisuća kuna mjesečno, činjenica je da u Nazorovoj na vrijednoj lokaciji sada stoji napušten objekt od 2.500 kvadrata na atraktivnom zemljištu od 3.500 kvadrata, činjenica jest da je za sve to najviše odgovorna ravnateljica koja nije činila ono što je trebalo da bi objekt bio i dalje u funkciji, činjenica je da se djeca ne mogu priviknuti na nove prostore i da dolazi do regresije. Zašto je to tako?

S poštovanjem,

GI "Pomozimo djeci s invaliditetom"

Radni tim inicijative PDSI 

 

Povezane vijesti