Zagrebački HSLS: Neovlašteno ulaženje saborskog zastupnika Ivana Pernara u dvije srednje škole

Alen Ostojić smatra da su neovlašteni ulasci saborskog zastupnika Ivana Pernara u Hotelijersko-turističku i Upravnu školu potvrdili postojanje velike ranjivosti sigurnosnog sustava škola

Ivan Pernar

Povodom neovlaštenog ulaženja saborskog zastupnika Ivana Pernara u dvije zagrebačke srednje škole Alen Ostojić, gradski zastupnik HSLS-a i predsjednik Odbora za obrazovanje i sport Gradske skupštine Grada Zagreba, od Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu Grada Zagreba zatražio je Izvješće o stanju sigurnosti u svim osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima kojima je Grad Zagreb osnivač, napisano je u priopćenju zagrebačke Gradske organizacije HSLS-a od 31. siječnja 2017. godine.

Ostojić smatra da su neovlašteni ulasci saborskog zastupnika Ivana Pernara u Hotelijersko-turističku školu i Upravnu školu u Zagrebu prekršili cijeli niz pravilnika o školstvu, ali i potvrdili postojanje velike ranjivosti sigurnosnog sustava škola.

U dopisu Ostojić podsjeća da je u Gradskoj skupštini, 25. ožujka 2014., održana tematska sjednica Sigurnost u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama: 'Škole kao sigurna mjesta, jesmo li ostvarili cilj?', na kojoj su članovi Odbora jednoglasno, između ostalih, usvojili zaključke koji se neposredno tiču daljnje izgradnje škola kao mjesta koja učenicima, nastavnicima i drugim zaposlenicima moraju omogućiti rad u sigurnom okruženju.

Nadalje je navedeno da iako državni pedagoški standard srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske ističe komponente sigurnosti škola, kao što su alarmni sustav i video nadzor, zagrebački HSLS smatra da tehnički sustavi zaštite škola nisu i ne mogu biti jedina mjera zaštite učenika i radnika škole.

"Stoga se zalažemo da Grad Zagreb kao osnivač javnih osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova, pomogne ravnateljima u iznalasku načina u zapošljavanju stručnih osoba na poslovima nadzora ulaznog prostora u škole, koje bi osim uobičajenih zaštitarskih kompetencija imali i znanja iz osnova pedagogije i razvojne psihologije“, istaknuto je u priopćenju potpisanom od strane Darka Klasića, tajnika GO-a HSLS-a Grada Zagreba.

Klaudija Klanjčić