Crveni križ: Projekt posudionice medicinskih i ortoptedskih pomagala

Iz HCK-a u priopćenju ističu da u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a 760 tisuća osoba ima poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti

 

Iz Hrvatskog Crvenog križa (HCK) u četvrtak su najavili humanitarni projekt "Posudionica medicinskih i ortoptedskih pomagala HCK", upozoravajući na nedostupnost pomagala koja otežava život osobama s invaliditetom i stavlja ih u neravnopravan položaj, pri čemu su posebno ugrožene osobe u teškoj materijalnoj situaciji.

 Iz HCK-a u priopćenju ističu da u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a 760 tisuća osoba ima poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

 Kao najčešće razloge nedostupnosti medicinskih i ortopedskih pomagala navode tešku materijalnu situaciju, zbog koje korisnici pomagalo ne mogu kupiti niti posuditi u privatnim ustanovama. Problem je i kada osobe s invaliditetom ne ostvaruju pravo na pomagalo u sustavu zdravstvene zaštite, ali i kada ga ostvaruju, primorani su čekati dulje vrijeme pa pomagalo ne dobiju pravodobno. "Podaci o broju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj koji teško dolaze do potrebnih pomagala, sve su alarmantniji", upozoravaju u HCK-u.

 Naglašavaju da je diljem Hrvatske zabilježen rast broja osoba s invaliditetom kojima je potrebno besplatno posuđivanje medicinskih i ortopedskih pomagala, te se upravo stoga ne uspijeva odgovoriti na sve potrebe. Kako bi se takav negativan trend promijenio, u HCK-u želi pronaći podršku za nabavu novih medicinskih i ortopedskih pomagala, i to doniranjem novca, ali i samih pomagala koje građani imaju kod kuće, a više im ne trebaju.

 Projektom "Posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala HCK" žele skrenuti pozornost javnosti na neravnopravan položaj osoba s invaliditetom, a bit će predstavljen 11. veljače u prostorijama Crvenog križa Zagreb. "Unatoč tomu što je Hrvatska kao članica UN-a i Vijeća Europe te kao potpisnica svih ključnih konvencija preuzela obvezu zaštite i promicanja ljudskih prava osoba s invaliditetom, tisuće osoba s invaliditetom svakodnevno doživljava društvenu nejednakost", upozoravaju iz HCK-a u priopćenju.

Hina

 

Povezane vijesti