Ljudskost na djelu: Vatrogasci pomažu osobama s invaliditetom da ostvare najluđe snove

"Mislio sam da nikad neću opet moći vidjeti i osjetiti ovakva mjesta", rekao je jedan avanturist s invaliditetom

 

Prošle jeseni, vatrogasci iz malog grada u Britanskoj Kolumbiji, na zapadu Kanade, napravili su veliku stvar za dvije osobe s invaliditetom. Vatrogasci nisu ugasili požar u kući niti su ih spasili iz prevrnutog automobila. Nisu im spasili mačku s drveta. Omogućili su im nešto što ne bi bili u stanju napraviti sami, čak ni uz pomoć svojih prijatelja.

Vatrogasci su im dali priliku da iskuse avanturu planinarenja i veslanja jezerima i planinama Britanske Kolumbije.

Četverodnevni izlet, koji su organizirali profesionalni vatrogasci gradića West Kelowna, omogućeno je uz pomoć Adaptive Travel programa Društva rekreativne inicijative (Community Recreational Initiatives Society – CRIS), neprofitne organizacije koja, kako prenosi portal Rare Disease Report, pomaže osobama s invaliditetom tijekom cijele godine.

Prošlogodišnje putovanje vodilo je na svjetski poznato Murtle jezero – najveće slatkovodno jezero na svijetu na kojem su zabranjena motorizirana plovila. Da bi došli do jezera, potrebno je propješačiti 2,4 kilometra po stazi kroz divljinu.

Supruga jednog od putnika s invaliditetom zahvalila je grupi što su joj "vratili njenog Boba“.

"Od kada se vratio, on ima novu priliku za život i drugačije gleda na stvari, u smislu onoga što je moguće", rekla je.

"Mislio sam da nikad neću opet moći vidjeti i osjetiti ovakva mjesta. Otvorilo mi je oči i sada vidim veličanstvenu priliku koju nam pružate", rekla je jedna od osoba s invaliditetom.

Kapetan vatrogasaca Bredin sažeo je putovanje. "Bio je snažan trenutak gledati ga kako dijeli svoje priče i iskustva iz prošlosti, povezujući ih sa svojim emocijama u zadnja tri dana, što mu je značilo biti tamo u tom trenutku možda nikada nećemo u potpunosti moći razumjeti. To uistinu daje svima nama vremena da razmislimo koliko smo sretni da možemo podijeliti ovo iskustvo koje će nam promijeniti život na toliko mnogo razina. Zaista iskustvo koje nikada nećemo zaboraviti."

Vatrogasci iz West Kelowne sada primaju prijave za putovanje 'Vatra u planinama' koje će se održati ove godine, a zainteresirane osobe s invaliditetom trebaju napisati pismo s objašnjenjem zašto žele sudjelovati u putovanju s vatrogascima i što će to putovanje za njih značiti. Prijave primaju do 31. ožujka 2017. godine.

Damir Fatušić