Odbor za Ustav iskazao povjerenje Ranku Ostojiću

Ostojić je prvi član vlade o čijem se imenovanju odlučuje prema novim pravilima pa se umjesto na plenarnoj sjednici raspravlja u saborskom odboru, dok Sabor samo glasuje

Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je s osam glasova za i jednim suzdržanim iskazao povjerenje ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću i za obavljanje dužnosti potpredsjednika vlade.
Ostojić je prvi član vlade o čijem se imenovanju odlučuje prema novim pravilima pa se umjesto na plenarnoj sjednici raspravlja u saborskom odboru, dok Sabor samo glasuje.

Premijer Zoran Milanović koji je Ostojića predložio za novu dužnost nakon odlaska dosadašnjeg potpredsjednika Vlade Nevena Mimice u Bruxelles, rekao je danas na sjednici Odbora da bi se Ostojićeva dužnost prije svega trebala odnositi na unutarnju politiku i pripremu Hrvatske za ulazak u schengenski prostor.

“To je jedan od razloga koji je prevagnuo u njegovom odabiru za potpredsjednika”, kazao je premijer, dodavši da Ostojić ima veliko političko i upravno iskustvo.

No, Milanović je izazvao čuđenje novinara jer je sjeo za predsjednički stol dok je potpredsjednik odbora Vladimir Šeks sjedio u klupi. Nakon što mu je predsjednik Odbora objasnio da mora govoriti s govornice Milanović je iznio svoj prijedlog i zaključio da je njegova uloga time iscrpljena pa je napustio dvoranu..

Članovi Odbora zatim su prvi put po novim pravilima kandidatu za novu dužnost postavljali pitanja, a zanimali su se o prijeporima između Hrvatske I Europske komisije oko europskog uhidbenog naloga, preklapanju civilnog i represivnog sektora u Ostojićevom slučaju, schengenskom režimu na granici s BiH, participaciji građana iz redova manjina u policiji.

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista predbacio je vladi što će čovjek iz sigurnosnog sustava koordinirati i civilnim sektorom što je usporedio sa slučajevima preklapanja u Rusiji i Srbiji. Ostojić je pak odgovorio da su Vladimir Putin I Ivica Dačić premijeri i da ministar unutarnjih poslova nije taj koji zapovijeda policijom.

Na pitanje predstavnika GONG-a Dragana Zelića Ostojić je rekao da će mu najvažniji segment u njegovom radu biti ispunjavanje kriterija za ulazak Hrvatske u Schengen, dok će u dijelu unutarnje politike biti zadužen za pravosuđe i unutarnje poslove.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL