Radnici propalih zadarskih tvrtki prozvali DORH da štiti pretvorbeni kriminal

"Ako Županijsko državno odvjetništvo na čelu s gospodinom Galovićem ne započne progon sudionika privatizacije obratit ćemo se nadležnim europskim institucijama" rekao je predsjednik udruge "Solidarnost" Petar Smokrović. Dodao je da od propasti svojih tvrtki osjećaju "kao prosjaci koji lutaju ulicom i traže koricu kruha"

Na prosvjedu ispred zgrade Županijskog suda u Zadru pod nazivom "Što se čeka?" radnici propalih tvrtki u pretvorbi i privatizaciji pozvali su državno odvjetništvo da konačno započnu progon sudionika privatizacije i pretvorbe propalih zadarskih poduzeća.
Podsjetili su da je na zadarskom području u pretvorbi propalo 50-ak tvrtki koje su zapošljavale 20-ak tisuća radnika, a nitko od odgovornih nije osuđen za pretvorbeni kriminal. Skup je organizirala udruga "Solidarnost", a iako je na današnjem prosvjedu bilo najavljeno nekoliko stotina radnika uništenih zadarskih poduzeća, okupilo ih se tek njih desetak.

Predsjednik udruge "Solidarnost" Petar Smokrović rekao je kako činjenice govore da u gradu Zadru i Zadarskoj županije ne postoji niti jedna presuda za pretvorbeni i privatizacijski kriminal.

"Ako Županijsko državno odvjetništvo na čelu s gospodinom Galovićem ne započne progon sudionika privatizacije obratit ćemo se nadležnim europskim institucijama" rekao je Smokrović. Dodao je da od propasti svojih tvrtki osjećaju "kao prosjaci koji lutaju ulicom i traže koricu kruha".

"Ja sam radio u Zadranci 22 godine otišao sam u rat 1991. a 1993. je firma već krahirala, zahvaljujući direktorima. Dok smo mi ratovali, oni su nas potkradali", rekao je jedan od prosvjednika. "Ja sam isto ostao bez posla, ali 2002. Radio sam u Auto-Hrvatskoj. Možete zamisliti kada vam kažu, žena ti ne radi, a i ja ti dajem otkaz. Od čega ćeš živjeti!? Eto, oni su tako postupali s nama!", nadovezao se drugi.

Udruga je na popis uništenih tvrtki u pretvorbi i privatizaciji na zadarskom području svrstala 50-ak poduzeća koje su zapošljavale 20-ak tisuća djelatnika, kao što su: Vlado Bagat, Vinil-plastika, mljekara, Boris Kidrič, Plodine, Tvornica duhana, Poljoprivredno dobro Bokanjac, Croatia Zadar Line, Kožara s mokrim pogonom u Gračacu, Elektronika, GP Zadar, GP Jadran, Trio Obrovac, Jugoplastika pogon Benkovac, PZ Vukšić, Transport Zadar, Otočanka, GP Radnik Benkovac, Dalma i dr.

Procjenjuje se da je od 1993. na zadarskom području izgubljeno 20-ak tisuća radnih mjesta.

Hina

Foto: Željko Mrsić/PIXSELL