Unlimited Access: Ples prilagođen osobama s invaliditetom

Cilj projekta Unlimited Access je poticanje integracije osoba s invaliditetom kroz plesnu umjetnost te zajedničkog umjetničkog rada i istraživanja pokreta osoba bez i s invaliditetom, kao i senzibilizacija i aktiviranje publike po pitanju percepcije integriranog plesa

Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP) privodi kraju uspješnu sezonu 2012./2013. u Zagrebačkom plesnom centru te završava s postprodukcijom jubilarnog 30. Tjedna suvremenog plesa. No, kako najavljuju, paralelno kreću pripreme za novi EU projekt Unlimited Access koji je nedavno imao svoj kick off u Ateni.

Cilj projekta Unlimited Access je poticanje integracije osoba s invaliditetom kroz plesnu umjetnost te zajedničkog umjetničkog rada i istraživanja pokreta osoba bez i s invaliditetom, kao i senzibilizacija i aktiviranje publike po pitanju percepcije integriranog plesa. U projektu sudjeluju, uz Hrvatski institut za pokret i ples, nositelj projekta British Council UK, Onasiss Cultural Foundationa iz Grčke te VoArte iz Portugala.

Hrvatski institut za pokret i ples od samih početaka pionir je uvođenja plesa kao umjetničke ekspresije u radu s osobama različitih mogućnosti te je projekt Unlimited Access vrhunac djelovanja i širenja područja interesa u ovoj disciplini kako bi se ples približio i bio dostupan kao umjetnička ekspresija svima. Inače, proteklih godinu dana u Zagrebačkom plesnom centru, zahvaljujući inicijativi Amele Pašalić i Ive Nerine Sibile, djeluje IMRC kolektiv (Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta) s ciljem istraživanja i stvaranja umjetničkog rada u području integriranog plesa. IMRC kolektiv promiče ideju da ples i pokret nisu uvjetovani određenom tjelesnom datošću, već da tjelesni izraz, iskustvo zajedničkog plesnog kretanja, kao i istraživanje izvedbenih potencijala pokreta i plesa, pripada svima.

Slijedom audicija koje su održane tijekom 30. Tjedna suvremenog plesa dvije mlade plesačice iz Hrvatske imat će prilike raditi u inozemstvu. Ema Janković će tako uz rad s britanskom koreografkinjom Jasmin Vardimon sudjelovati u novom projektu Aakasha Odedre, dok će Lucija Kukor biti pripravnica u međunarodnom projektu Black Swan kojeg producira belgijski koreograf hrvatskog podrijetla Michael Lazic koji djeluje sa svojom plesnom skupinom u Antwerpenu te surađuje i s Alainom Platelom.

Kraj sezone je ujedno obilježio i sastanak hrvatskih plesnih programatora koji su se u Zagrebačkom plesnom centru dogovorili o formiranju nove nacionalne mreže plesnih promotora Croatian Dance Network. Cilj ove nacionalne mreže je dinamičnija razmjena i povećana mobilnost produkcija suvremenog plesa diljem Hrvatske u suradnji s plesnim i kazališnim festivalima, kazalištima i centrima za kulturu.

Izvor: PolitikaPlus