Udruga Suncokret: Cilj nam je rušenje barijera za osobe s invaliditetom

Premda do njihove pojave nije bilo udruge sličnog tipa u Velikoj Gorici, danas je "Suncokret“ respektabilna formacija od izuzetnog značenja za osobe s invaliditetom, članove njihovih obitelji, ali i za sam Grad

Udruga osoba s invaliditetom "Suncokret“ osnovana je 1997. godine kao društvena organizacija nastala na načelima civilnog društva s ciljem druženja njenih članova te ostvarivanja osnovnih ljudskih prava. Udruga okuplja osobe s cerebralnom i dječjom paralizom, paraplegijom, tetraplegijom, osobe s mentalnim poteškoćama te članove njihovih obitelji, kao i građane koji svojim radom žele pomoći Udruzi u svrhu organiziranog poticanja radnji i mjera na promicanju integracije, skrbi i socijalnog statusa osoba s invaliditetom.

Šaroliko društvo

Do tada Velika Gorica nije imala registriranu niti jednu sličnu udrugu. Postojala je samo grupa roditelja djece s poteškoćama u razvoju koji su se osam godina sastajali i družili kao klub pod ingerencijom Centra za socijalni rad. Ti su roditelji pokrenuli inicijativu za osnivanjem udruge zbog pojačanog priljeva članstva i niza drugih razloga, prvenstveno financiranja koje je uvijek jedan od odlučujućih faktora funkcioniranja svake formacije. Na kreativnim radionicama Sucokreta često se i zapjevaTada je udruga brojila 45 članova osoba s invaliditetom. Danas je  "Suncokret“ udruga od izuzetnog značenja za osobe s invaliditetom, njihove roditelje i obitelji, kao i za Veliku Goricu. Broj članova povećao se na više od 250 s različitim etiologijama i vrstama oštećenja te različite dobi. Kao neprofitna udruga svoj rad baziraju na volonterskom radu, većina članova aktivno sudjeluje u radu udruge ovisno o sposobnostima i sklonostima.

Svaki petak od 14 do 18 sati druže se u prostoru udruge, sudjeluju u radionicama i zajednički pokušavaju doći do rješenja problema koji ih muče i na koje traže odgovore. Rad udruge se odvija kroz niz kreativnih radionica. Kreativne radionice su organizirane kroz sekcije i druženja.

Teningom do socijalnih vještina

Radionica komunikacijskih vještina čiji cilj je da se osobe s mentalnim poteškoćama socijaliziraju te im se pomogne pri komunikaciji u svakodnevnom životu i percipiranju vlastitih, kao i tuđih osjećaja. 
Radionica socijalnih vještina bavi se treningom socijalnih vještina u zajednici te se  isprepliće sa radom  radionice komunikacijskih vještina. Keramička radionica bavi se izradom i oslikavanjem, brušenjem i glaziranjem upotrebnih i ukrasnih predmeta od gline.
Organiziraju druženja povodom obilježavanja rođendana članova,  proslave Božića, Uskrsa te  povremena druženja s gostima iz javnog života.Vrijeme je za roštilj...

Kreativna radionica bavi se izradom nakita, božičnih i uskršnjih ukrasa, prigodnih čestitki i izrada aranžmana od suhog cvijeća, koju vode sručni ljudi.
- Surađujemo sa gradskim vlastima, udrugama, sudionici smo edukacijskih skupova, borimo se za prava osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i roditelja. Cilj nam je rušenje svih vrsta barijera koje su uzrok nezadovoljstva osoba s invaliditetom, a koje ruše svaku komunikaciju i onemogućavaju normalan život navedenoj populaciji.  Svake godine organiziramo izlete, dva puta godišnje, tako smo ove godine posjetili Grad Heroj – Vukovar  i  kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici. Jednom godišnje organiziramo godišnju skupštinu. Predsjedništvo i radna tijela udruge redovno se sastaju kako bi što kvalitetnije sudjelovali u rješavanju aktualnih problema. Želja nam je da se i ove godine našoj udruzi pridruži što veći broj osoba s invaliditetom, kao što želimo da nas se obavijesti o osobama s invaliditetom koje ne mogu doći  u Udrugu kako bi ih posjetili i evidentirali njihovo postojanje u cilju mogućeg pružanja pomoći – poručuje predsjednik udruge Antun Andreić.

Piše: Božica Ravlić