HSUIR slavi 50. rođendan: Senzibilizacija javnosti o problemima, pravima i interesima invalida rada

Statistički podaci pokazuju da u Hrvatskoj ima oko 250.000 invalida rada


 

Hrvatski savez udruga invalida rada u 2017. obilježava 50. obljetnicu djelovanja te desetu godišnjicu Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske 21. ožujka, pod pokroviteljstvom predsjednice RHKolinde Grabar-Kitarović, a tim povodom organizira i Okrugli stol, u srijedu u 11 sati, u svojim prostorijama u Zagrebu, Hrgovići 47.

S obzirom da ima velike obveze, predsjednica Grabar-Kitarovićnije mogla primiti predstavnike HSUIR-a, ali će to učiniti tijekom godine.

"Misao vodilja obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske je da naše temeljne udruge na svom području djelovanja i provođenja programskih aktivnosti i socijalnih programa ostvare potrebnu razinu komunikacije sa svojim sugrađanima, promoviraju prava osoba s invaliditetom i podižu nivo javne svijesti o problemima, pravima i interesima invalida rada, borbi protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s invaliditetom na svim područjima života“, istaknuo je predsjednik HSUIR-a Josip Petrač.

Program Okruglog stola 21. ožujka:

11,00 – 11,15

Otvaranje i pozdravne riječi

11,15 – 11,30

Ljubica Lukačić, dipl. iur., saborska zastupnica

11,30 – 11,45

Anka Slonjšak, dipl. oec., Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

11,45 – 12,00

Vitomir Begović, Zavod za unapređenje zaštite na radu

12,00 – 12,15

Boris Antunović, Hrvatska udruga poslodavaca

12,15 – 12,30

Leke Sokolaj, izvršni direktor, Hrvatski savez udruga invalida rada

12,30 – 13,00

Uz predavače, sudjelovat će predstavnici Saveza i 36 temeljnih udruga HSUIR-a.

"Hrvatski savez udruga invalida rada povodom proslave 40. obljetnice uspješnog rada i djelovanja 2007. godine, tada pod pokroviteljstvom predsjednika RH Stjepana Mesića, te supokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i podrške predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislava Bobuša donio Odluku o obilježavanju 'Nacionalnog dana invalida rada' 21. ožujka. Nakon toga je poduzeto i niz aktivnosti i inicijativa za donošenje Odluke Sabora Republike Hrvatske o proglašenju Nacionalnog dana invalida rada, na sjednici održanoj dana 13. veljače 2009., je izglasana. Nakon donošenja Odluke Sabora Republike Hrvatske o proglašenju Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujak u organizaciji Saborskog odbora za socijalno partnerstvo i rad održana je 19. ožujka 2009. u prostorijama Sabora RH tematska sjednica povodom prevencije nastanka ozljeda na radu i profesionalnih bolesti", navode iz HSUIR-a.

Statistički podaci pokazuju da u Hrvatskoj ima oko 250.000 invalida rada.

"Smatrali smo da će naše udruge Nacionalni dan iskoristiti za upoznavanje javnosti s problematikom invalida rada i osoba s invaliditetom u cjelini. Stoga smo odlučili zamoliti Hrvatski sabor da taj dan proglasi na nivou Hrvatske, što je uz posebno zalaganje predsjednika Odbora za rad i socijalno partnerstvo Hrvatskog sabora Borisa Kunsta i Sabor na svojoj sjednici učinio 13. veljače 2009., što je objavljeno u Narodnim novinama broj 24/09“, rečeno je od strane HSUIR-a.

Vezano za ružu kao zaštitni znak obilježavanja, iz HSUIR-a tumače:

"Za zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada izabrali smo ružu. Znamo da taj Dan ne rješava problematiku, ali je to prigoda da svaka udruga obilježavanjem tog dana upozna javnost, na razini na kojoj djeluje, s općim i posebnim problemima invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom te svojim prijedlozima za moguće rješavanje tih problema. Tako je predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada na svojoj 2. proširenoj sjednici Predsjedništva 14. listopada 2008. donio Odluku da 21. ožujka otpočne kampanja pod nazivom 'I dalje s ružom...', gdje svaka udruga invalida rada treba nastojati na najbolji način prezentirati svoju djelatnost i planove što bi trebalo dalje raditi."

Udruga invalida rada Zagreba, koja okuplja najviše osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, predstavlja dio aktivnosti u svojim prostorijama na adresi Nova cesta 86, u razdoblju od 20. do 24. ožujka 2017., prema programu koji se može vidjeti na njihovoj mrežnoj stranici.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti