Izvješće Anke Slonjšak: Marginalizacija osoba s invaliditetom skupo košta društvo u cjelini

"Osnaživanje osoba s invaliditetom kako bi mogle živjeti neovisno i doprinositi društvu socijalno je i ekonomski isplativo", istaknula je pravobraniteljica za OSI

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak  u Saboru je pozvala zastupnike da zakone i druge odluke donose vodeći računa o načelima UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, te tako pridonesu da one mogu živjeti neovisno i doprinositi društvu.
"Osnaživanje osoba s invaliditetom kako bi mogle živjeti neovisno i doprinositi društvu socijalno je i ekonomski isplativo", poručila je pravobraniteljica predstavljajući svoje posebno izvješće pred zastupnicima, kojima je uručena publikacija "Priručnik za saborske zastupnike od isključenosti do jednakosti ostvarivanja prava za osobe s invaliditetom".

(Ne)poštivanje Konvencije UN-a

Naglasila je kako ima puno razloga zbog kojih je za zastupnike potrebno dublje poznavanje Konvencije, posebno stoga, ustvrdila je, što ljudska prava osoba s invaliditetom treba promicati iz istog razloga iz kojih se promiču i ljudska prava svih ostalih građana - zbog urođenog i jednakog dostojanstva i vrijednosti svakog ljudskog bića.

"Marginalizacija osoba s invaliditetom i podupiranje njihove ovisnosti o drugima je skupo kako za njihove obitelji, tako i za društvo u cjelini", kazala je Slonjšak.

Njezin Ured Saboru je na usvajanje predložio više zaključaka, među kojima je i potreba obavljanja sveobuhvatnu analizu postojećih zakona kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri su usklađeni s Konvencijom.

Hrvatski sabor treba osigurati pristupačnost informacija osobama s invaliditetom koristeći pritom tehnologije prilagođene različitim oblicima invaliditeta

Prilikom donošenja novih propisa potrebno je, stoji u zaključcima, potrebno je osigurati njihovu usklađenost s načelima ljudskih prava i Konvencijom, te u tu svrhu razviti i dosljedno primjenjivati matricu s procjenama učinaka zakona na osobe s različitim vrstama invaliditeta.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nužnim smatra i informirati te obučiti saborske zastupnike i javne službenike o dosljednoj sustavnoj primjeni Konvencije.

Osobama s invaliditetom potrebno je, pak, omogućiti dostupnost informacija o donošenju zakona koji se tiču njihovih prava i interesa, te olakšati iznošenje njihovih mišljenja zakonodavnoj vlasti, primjerice uključivanjem u rad saborskih odbora kao vanjskih članova.

Promjena paradigme invaliditeta

Hrvatski sabor, zaključuje Ured, treba osigurati pristupačnost informacija osobama s invaliditetom koristeći pritom tehnologije prilagođene različitim oblicima invaliditeta.

Nužnim smatra i reviziju terminologije koja se koristi za osobe s invaliditetom u čitavom postojećem zakonodavstvu, vodeći računa o ispravnosti terminologije prilikom donošenja propisa.

"Sve glasnija upozorenja roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom aktualiziraju primarnu svrhu izvješća - upoznati predstavnike najviše zakonodavne vlasti s neupitnom promjenom paradigme invaliditeta, ali i odgovornosti da cjelokupno nacionalno zakonodavstvo i javne politike moraju biti utemeljene na principima ljudskih prava", poručila je pravobraniteljica.

HINA

Foto Patrik Macek/PIXSELL