Liječnici upozoravaju: Sve je više oboljelih od oralnog karcinoma

Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem, pa su važni pregledi sluznice koje se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole

 

Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom, a malo je poznato da godišnje od te bolesti u Hrvatskoj oboli 450, a umre 350 oboljelih, što je više od zbroja slučajeva smrti od melanoma i rak vrata maternice, ističe Ivan Alajbeg, predsjednik Radne skupine za rano otkrivanje oralnog karcinoma Ministarstva zdravstva i prodekan zagrebačkog Stomatološkog fakulteta u povodu Svjetskog tjedna svijesti o karcinomu usne šupljine, koji se obilježava od 2. do 9. travnja.

Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem, pa su važni pregledi sluznice koje se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole, kaže Alajbeg.

Kako bi naglasili važnost redovitih pregleda, zagrebački Stomatološki fakultet organizirao je u ponedjeljak, 3. travnja, besplatne preglede usne šupljine u Zavodu za oralnu medicinu, u Gundulićevopj 5.

Pokrovitelj akcije bio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, a sudjelovali su Klinika za stomatologiju KBC-a Zagreb, Društvo Hrvatskog liječničkog zbora za dentalnu medicinu i Zagrebačka liga za borbu protiv raka.

U sklopu Svjetskog tjedna održat će se simpozij o ulozi stomatologa u ranom otkrivanju oralnog karcinoma.

Hina

 

Povezane vijesti