Dobra vijest: Liječenje mentalnih teškoća putem interneta

Stručna pomoć putem interneta, poput kognitivne bihevioralne, terapije pokazala se učinkovitom u nekim psihičkim teškoćama, među kojima su depresija i tjeskoba

 

Raširen i rastući teret mentalnih bolesti u svijetu može se uspješno riješiti jedino proširenjem mogućnosti liječenja putem interneta poput virtualnih klinika i psihoterapije dostupne tim putem, poručili su u utorak specijalisti.

Uz ograničene mogućnosti i zdravstvenu zaštitu za mentalne bolesnike dostupnu tek za 10 posto pacijenata u svijetu specijalisti okupljeni na europskom kongresu psihijatrije (ECP) poručili su da je internet jedina opcija za značajno povećanje mogućnosti liječenja.

Svjetska zdravstvena organizacija prošlog je tjedna objavila da su mentalni poremećaji a posebno depresije sada vodeći uzrok zdravstvenih problema i invalidnosti u svijetu.

Od 2005. stopa depresije porasla je više od 18 posto, navodi WHO, a nedostatna potpora mentalnom zdravlju u kombinaciji sa strahom od stigmatizacije znači da mnogi neće dobiti terapiju koja im je potrebna.

Michael Krausz, profesor psihijatrije s University of British Columbia u Kanadi i jedan od vodećih stručnjaka Svjetskog udruženja psihijatara kaže kako bi "E-mentalno zdravlje" trebalo biti važan dio odgovora.

"Proaktivnijim pristupom možemo stvoriti dodatni virtualni sustav skrbi koji može jačati kapacitete, poboljšati kvalitetu skrbi i osigurati veću učinkovitost skrbi za mentalno zdravlje", kazao je na ECP-u.

Psihološka pomoć putem interneta poput kognitivne bihevioralne terapije pokazala se učinkovitom u nekim stanjima među kojima su depresija i tjeskoba. Krausz kaže da postoji potencijal za modifikaciju kognitivne bihevioralne terapije koja se pruža putem interneta kako bi se liječili poremećaji poput PTSP-ija.

"Online procjene, psihoterapija preko interneta i nove strategije istraživanja putem interneta značajno će izmijeniti to područje", kazao je na kongresu. On je rekao kako se razvijaju razne online igre i aplikacije kao pomoć u liječenju djece od depresije.

Hina

 

Povezane vijesti