Biti OSI u Britaniji: Osobe s invaliditetom još uvijek se ne tretira kao ravnopravne građane

U izvješću nazvanom 'Biti osoba s invaliditetom u Britaniji: Putovanje manje jednakosti', navodi se da građani s invaliditetom imaju manjak jednakih mogućnosti u obrazovanju i zapošljavanju

 

Izvješće Komisije za jednakost i ljudska prava (Equality and Human Rights Commission – EHRC) kaže da unatoč zakonima koji štite prava osoba s invaliditetom, njih se još uvijek ne tretira kao ravnopravne građane.

Kako prenosi BBC, odbor EHRC komisije u Walesu želi da velška vlada "stavi novi naglasak na ravnopravnost".

Vlada je rekla da razmatra izvješće komisije i da će odgovoriti kasnije.

U izvješću nazvanom "Biti osoba s invaliditetom u Britaniji: Putovanje manje jednakosti“, komisija iznosi da ljudi s invaliditetom imaju manjak jednakih mogućnosti u obrazovanju i zapošljavanju, te da se povećava razlika u primanjima osoba s invaliditetom i osoba bez invaliditeta.

Osobe s invaliditetom također imaju problema s pristupačnosti prijevoza, zdravstvenih usluga i stanovanja, a imaju i sve lošiji pristup pravdi.

Socijalne reforme "značajno utječu na već niske životne standarde” osoba s invaliditetom, navodi se u izvješću.

"Ovo izvješće pokazuje da su osobe s invaliditetom u Walesu i širom Britanije ostavljene. Dokazi se više ne mogu ignorirati“, kaže June Milligan, predsjednica odbora EHRC komisije u Walesu.

„Promjene koje trebamo vidjeti uključuju smanjenje jaza u obrazovanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, te povećanje broja osoba s invaliditetom u javnim službama i politici”, dodaje Milligan.

U priopćenju, velški Vladini dužnosnici izjavili su da je njihov okvir neovisnog življenja prepoznao "prepreke koje osobe s invaliditetom susreću u životu”.

"To su dugoročni problemi koji se neće riješiti preko noći i radimo s osobama s invaliditetom i njihovim organizacijama na ocjeni našeg okvira s ciljem objavljivanja osvježenog akcijskog plana kasnije ove godine”, dodao je glasnogovornik.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti