Ne znam kako se nositi sa životom otkako mi je dijagnosticiran karcinom, a problem mi predstavlja i invaliditet

PITANJE: Borim se s karcinomom dojke već nekoliko godina. Dijagnosticiran mi je na vrijeme jer sam zbog povijesti bolesti išla na redovite kontrole.

 

Nalazi su nakon operacije bili dobri, ali na posljednjoj kontroli ustanovilo se da mi se karcinom vratio. Ne znam kako se nositi s time, razmišljam samo o raku i izgubila sam volju za životom. Osjećam da me prijatelji i obitelj sažaljevaju i to me dodatno opterećuje. Svjesna sam da moje stanje, tuga i nemir, djeluje na cijelu obitelj. Želim svoj život prije bolesti. Kako skupiti snagu i boriti se uz invaliditet koji imam? Molim za savjet kome se obratiti za pomoć?

ODGOVOR: Nositi se s bilo kojom, a posebno s kroničnom ili progresivnom bolesti stvara u nama osjećaj bespomoćnosti. Karcinom se vratio i to vam je prilika da ga i ovaj put još jednom nanovo pobijedite. Razgovarajte otvoreno s članovima obitelji i bliskim prijateljima i recite im koji vas strahovi muče. Kad čujemo neku nepovoljnu dijagnozu, treba nam neko vrijeme da se na nju priviknemo i da iziđemo iz stanja šoka. Odredite vrijeme za brigu i vrijeme za informiranje o bolesti i svim raspoloživim načinima liječenja. Ali isto tako odredite i vrijeme kad nećete misliti o bolesti i pronađite opet stare teme koje ste pričali s drugima prije nego što se bolest pojavila. Misao na rak vam je sada primarna misao, ali ako je moguće, zadržite određenu rutinu i ne razmišljajte o bolesti 24 sata dnevno jer su strah i tjeskoba kočnice na putu vašeg izlječenja.

Udruga "SVE za NJU!" kroz Centar za psihološku pomoć pruža više vrsta psihološke pomoći ženama oboljelim od svih vrsta raka, ali i njihovim obiteljima. Centar nudi više vrsta psihoterapija: individualnu, partnersku i obiteljsku psihološku pomoć, grupne psihološke tretmane, grupe podrške. U Centru se može naučiti kako promijeniti odnos prema životu i bolesti, kako se nositi s emocijama vezanim uz bolest, provođenje terapije, nuspojave vezane uz terapiju, odnos okoline. Osim profesionalne psihološke pomoći, znanje i iskustvo oboljelih žena velika su podrška oboljelim ženama.

Svaku bolest, osim fizioloških i tjelesnih promjena, prate i promjene emocionalnog stanja koje utječu na tijek bolesti, izlječenje i uspješan oporavak. Istraživanja pokazuju da suradljivost u liječenju, održavanje psihičkog zdravlja i stabilnosti značajno utječu na kvalitetu života i mogućnost izlječenja.

In Portal

 

Povezane vijesti