Tužna vijest: Umrla dugogodišnja ravnateljica Poliklinike SUVAG Marija Paškvalin

Ispunjena vjerom u čovjeka i njegove neizmjerne mogućnosti nastavila je rad akademika Petra Guberine s velikim entuzijazmom i željom da se prvenstveno pomogne djeci sa slušnim oštećenjem i govorno-jezičnim teškoćama

 

Nakon duge bolesti u Zagrebu je umrla dugogodišnja ravnateljica Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG profesorica Marija Paškvalin.

Marija Paškvalin rođena je  4. ožujka 1941. u Miklavcu.  Nakon diplomiranja na Fakultetu za defektologiju 1966. u Zagrebu zapošljava se u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG (tadašnji Centar SUVAG) gdje stječe iskustva u rehabilitacijskom i pedagoškom radu po verbotonalnoj metodi te aktivno pristupa svim stručnim, istraživačkim i edukacijskim programima Poliklinike gotovo od njezina utemeljenja.

Od 1981. do 2006. ravnateljica je Poliklinike SUVAG, središnje ustanove za istraživanje i razvoj te primjenu verbotonalnog sistema i verbotonalne metode. Bila je dugogodišnja suradnica akademika Petra Guberine, autora verbotonalnog sistema i utemeljitelja Poliklinike SUVAG te je zajedno s njim promicala ideju da nema zapreka ljudskoj komunikaciji odupirući se klasičnom poimanju o ograničenjima slušno oštećenih osoba.

Podupirala je osnivanje Centra za umjetnu pužnicu i nove tehnologije unutar Poliklinike SUVAG (1996.), predviđajući skore rehabilitacijske potrebe kada će većina djece oštećena sluha imati umjetnu pužnicu kao unutartjelesno slušno pomagalo.

Autorica je knjige Umjetna pužnica - verbotonalni pristup i niza članaka vezanih za verbotonalnu metodu, odgojne postupke te rehabilitaciju slušno oštećenih osoba i osoba s govorno-jezičnim teškoćama.

Ispunjena vjerom u čovjeka i njegove neizmjerne mogućnosti nastavila je rad akademika Petra Guberine s velikim entuzijazmom i željom da se prvenstveno pomogne djeci sa slušnim oštećenjem i govorno-jezičnim teškoćama te je unaprjeđivala stručne i razvojne programe Poliklinike SUVAG u Hrvatskoj i inozemstvu. Predanim radom utemeljenim na bogatom stručnom iskustvu ostavila je dubok trag u razvoju verbotonalne misli kao nasljeđe novim naraštajima.

Umrla je u petak, 21. travnja, a posljednji ispraćaj profesorice Marije Paškvalin bit će u četvrtak, 27. travnja u 12,10 sati na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj.

Hina

 

Povezane vijesti