New York: Tužbe zbog nepristupačnosti podzemne željeznice osobama s invaliditetom

"Ako samo jedan lift ne radi, zaglavio sam", izjavio je jedan od tužitelja, Sasha Blair-Goldensohn, Googleov programski inženjer i korisnik invalidskih kolica

 

Većina ogromnog i zastarjelog sustava podzemne željeznice u New Yorku nedostupna je osobama s invaliditetom, a njezin operator ih ilegalno diskriminira neuspješnim rješavanjem problema, priopćili su borci za prava osoba s invaliditetom u dvije tužbe koje su podigli u utorak.

Prema pritužbama podnesenim na federalnim i državnim sudovima u Manhattanu, samo 112 od 472 stanice gradske podzemne željeznice su dostupne invalidskim kolicima, a čak i one često ostaju van dosega osobama s invaliditetom, jer se dizalice često kvare.

Ipak, prema pritužbama, grad i Metropolitan Transportation Authority (skraćeno MTA, tvrtka koja upravlja javnim prijevozom New Yorka, nap. a.) odupiru se zahtjevima, koji ne procjenjuju trošak nadogradnje sustava.

Podzemna željeznica u New Yorku tijekom radnog dana prosječno preveze oko 5,65 milijuna ljudi, 1,76 milijardi godišnje.

Tužbe je u utorak, u ime nekoliko neprofitnih grupa i tri osobe, podnijela neprofitna tvrtka za zaštitu osoba s invaliditetom, Disability Rights Advocates.

"Ako samo jedan lift ne radi, zaglavio sam", izjavio je jedan od tužitelja, Sasha Blair-Goldensohn, Googleov programski inženjer i korisnik invalidskih kolica.

Prema sudskim spisima, zaključno s lipnjem 2015., MTA je pretrpio 9,019 kvarova dizala, od čega je njih čak 4.117 bilo neplanirano.

Takvi kvarovi često ostavljaju osobe s invaliditetom zaglavljenima na platformi, osim ako im ljudi ne pomognu izaći na uličnu razinu, što osoblje MTA-a ponekad "ne želi" učiniti, iznosi se u jednoj žalbi.

Podzemna željeznica u New Yorku u suprotnosti je s tranzitnim sustavima u San Franciscu i Washingtonu, čije su postaje potpuno dostupne, a stari sustavi u Bostonu i Chicagu su dostupni više od dvije trećine, navodi jedna žalba.

Tužbe terete optuženike da krše gradski zakon o ljudskim pravima i federalni Zakon o Amerikancima s invaliditetom.

Zahtijevaju da MTA održava dizala u radnom stanju i osigura da podzemna željeznica bude "sustavno" dostupna u "razumnom" vremenu.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti