Dorja Benussi: Namještaj za razvoj senzorne inteligencije kod djece u HDD galeriji

Uz korištenje Tink Things namještaja organizirat će se i stručno vođene igre i vježbe izdvojene iz prakse poticanja senzomotornog razvoja u vrtićima i školama

 

Izložba "Tink Things - dizajn i senzorna inteligencija" mlade dizajnerice Dorje Benussi, koja se otvara u petak, 2. lipnja, u zagrebačkoj HDD galeriji, predstavlja autoričine dizajnerske predmete i namještaj koji potiče i doprinosi razvoju djece, pokazujući kako produkt dizajn nije samo osmišljavanje i proizvodnja 'lijepih predmeta'.

Iz HDD galerije ističu kako ta izložba, osim što temeljito prikazuje istoimeni projekt, ima didaktički karakter te služi kao ambijent za učenje o dizajnu za djecu u kontekstu senzorne inteligencije, kao nečega što bi trebala biti norma za svu djecu, "sveprisutna i pristupačna konfekcija".

Predstavljena kolekcija senzorno inteligentnog dječjeg namještaja Tink Things, projektirana je u sklopu autoričinog diplomskog rada "Senzomotorno stimulativna edukacijska oprema", pod mentorstvom Mladena Orešića, Ivane Fabrio i Ree Fulgosi-Masnjak i u suradnji Studija dizajna s Edukacijsko - rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu.

Sa željom stvaranja jednakog, poticajnijeg i zabavnijeg okruženja za svu djecu, linija se temelji na poticanju razvoja njihove senzorne inteligencije te utječe na rast, razvoj, trenutno raspoloženje, olakšava koncentraciju, pamćenje i učenje.

Cijela serija proizvoda, kao jedan od idejno najsloženijih radova nastalih na Studiju dizajna, zasniva se na interdisciplinarnoj suradnji i dugotrajnom istraživanju dizajnera, defektologa i pedagoga. Zasad su u kolekciji stolice Ika i Mia i stol Cufi.

Projekt Dorje Benussi već je naišao na dobar prijem - trenutno je u tijeku testiranje finalnih prototipa i proizvodnja prve serije, a najesen kreće na hrvatsko i međunarodno tržište.

Već ga je prepoznala i struka - osvojio je nagrade Studija dizajna za najbolji diplomski rad 2015. godine, Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva u kategoriji studentskog industrijskog/produkt dizajna na Izložbi hrvatskog dizajna 1516, a nedavno i Nagradu za poticanje hrvatskog dizajna Tjedna dizajna Zagreb.

"Baza informacija prikazana na izložbi može poslužiti kao podloga i izvor referentnih podataka za razvoj senzomotorno poticajnih proizvoda, ali i kao svojevrsna check lista raznovrsnih dječjih potreba u kontekstu njihovog razvoja i interakcije s okolinom", navodi se u najavi izložbe.

"Drugim riječima, ona pruža dragocjen sustav informacija, gotovo šalabahter za dizajnere, koji može biti temelj za oblikovanje proizvoda za djecu općenito", ističe se, dodajući da je to i primjer kako dizajn može mijenjati svijet.

U sklopu izložbe održat će se razgovor s profesoricom Reom Fulgosi-Masnjak s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i terapeutkinjom senzorne integracije, o važnosti dizajna tj. oblikovanja senzomotorno poticajne okoline za pravilni razvoj dječje inteligencije.

Uz korištenje Tink Things namještaja organizirat će se i stručno vođene igre i vježbe izdvojene iz prakse poticanja senzomotornog razvoja u vrtićima i školama.

Posjetitelji će moći isprobati namještaj, poigrati se s vježbama i kroz postav naučiti o važnosti usmjerenog pristupa i uzročno-posljedičnog promišljanja dizajniranja dječje okoline.

Izložba će biti otvorena do 16. lipnja.

Hina

 

Povezane vijesti