Dobra vijest: Prva vatrogaskinja s invaliditetom je Laura Čurjak

Prilagodit ćemo pravilnike, a pozivamo i druga vatrogasna društva da uključe djecu s teškoćama u razvoju, poručuju iz Vatrogasne zajednice Karlovačke županije

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donje Mekušje ne može se pohvaliti da je među najstarijima u gradu. Ne mogu se pohvaliti niti da su najbrojniji, ali mogu se pohvaliti da su Društvo koje ima veliko srce. Prvi su u Hrvatskoj u svoje redove uključili djevojčicu s invaliditetom i pokazali da među vatrogascima zaista ima mjesta za sve.

Desetogodišnja Laura Čurjak rođena je sa spinom bifidom i kreće se u invalidskim kolicima. Zbog zdravstvenih je problema imala dvije odgode polaska u školu, a ovog je ljeta završila drugi razred u Područnoj školi Donje Mekušje, koja pripada OŠ Banija.

Sramežljiva Laura nije baš razgovorljiva, pogotovo ne s nepoznatima, ali zato spremno pozira za fotografiranje. Majka Josipa kaže: "Voli druženje s vršnjacima, koji su je sjajno prihvatili“. Laura je s majkom dolazila kod vatrogasnog doma u Donjem Mekušju, kako bi promatrala vršnjake koji su vježbali za vatrogasna natjecanja.

Ljubav prema vatrogastvu je nešto što je sasvim sigurno naslijedila, jer je ona već četvrta generacija iz obitelji koja je članica DVD-a Donje Mekušje. Njezin je pradjed Marijan Vlaho bio i predsjednik istog društva. Od malih nogu vatrogasci su i njezin otac Mario i stric Igor. No, tek na nagovor zapovjednika DVD-a Zdravka Bublića, uključila se i Laura.

"Laura je dolazila i pratila vježbanje za natjecanja. Pitao sam je želi li se uključiti. Stidljivo je odgovorila da će razmisliti. Evo, ove godine smo je uključili u ekipu. Budući da ne može sudjelovati u službenom dijelu natjecanja, jer nas ograničavaju pravilnici, njezina se ekipa natječe van konkurencije,“ ispričao je Bublić.

"Naime, vatrogasne discipline u dobnoj skupini djece od 6 do 12 godina podrazumijevaju vježbu s brentačom, odnosno ručnom pumpom, ali i trčanje štafete u kojem Laura ne može sudjelovati. Međutim, pokazala je da zna vrlo vješto ciljati i mlazom vode oboriti limenku s postolja", ohrabrujuće će Bublić.

Ostatak njezine ekipe sjajno ju je prihvatio i kako kaže zapovjednik, već im je postalo normalno da je ona dio tima.

Kad je Zdravko Bublić prvi put predložio da se Laura natječe, otac Mario priznaje da je bio skeptičan, kako će se Laura uklopiti i kako će odraditi vježbu. Na „vatrenom krštenju“ na vatrogasnom kup natjecanju Vatrogasne zajednice općine Netretić, pokazalo se da bojazni nema mjesta. Laurino sudjelovanje s veseljem su prihvatili i svi ostali, a organizatori su joj odali posebno priznanje uručivši joj pehar za najborbeniju natjecateljicu i fair play.

To je Lauri dalo dodatni poticaj za sljedeće natjecanje koje je odradila prošlog vikenda na domaćem terenu na vatrogasnom kup natjecanju u Donjem Mekušju.

Bublić kaže kako je ovo njihov svojevrsni pilot projekt i koliko mu je poznato, nitko u Hrvatskoj, nije uključio na ovaj način djecu s invaliditetom u natjecanja. "Nadam se da na tome neće stati i moja je želja da se u vatrogasnim redovima nađe mjesta i za drugu djecu s invaliditetom".

Ovu inicijativu zapovjednika DVD-a Donje Mekušje pozdravili su i u Vatrogasnoj zajednici Karlovačke županije, potvrdio je zapovjednik Goran Franković.

"Laura se za sad ne može natjecati u službenoj konkurenciji, osobito ne u natjecanjima koja se boduju za državno prvenstvo, ali što se tiče kup natjecanja, mislim da ćemo se tu svi složiti da je moguće prilagoditi pravilnike. Ovo je ujedno poziv i drugim društvima da uključe djecu s invaliditetom u svoja društva", napomenuo je Franković.

Sa županijske razine vatrogasna će organizacija ići i prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici da svoja vrata otvore osobama s invaliditetom. "Jasno je da oni ne mogu biti operativni vatrogasci, ali postoje i drugi poslovi u vatrogastvu u kojima osobe s invaliditetom mogu sudjelovati. Primjerice mogu raditi na računalima i unosu karata, kao i upravljati dronovima“, nadodao je Franković.

"Kad govorimo o natjecanjima, tu pozivam udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom da daju svoje prijedloge kako bi mogli sudjelovati u natjecanjima, a da to ne bude opasno za njih. Mi smo otvoreni za suradnju", kaže Franković.

Mala je Laura pokazala je da se može i pionirka je koja je otškrinula vrata i ostalima. Na odraslima je sad da ta vrata i otvore.

Anita Blažinović