Kamp na Višnjici: Udruga osoba s invaliditetom Slatina provela projekt 'Ključno je biti uključen'

Svrha djelovanja Udruge je okupljanje i organiziranje aktivnosti te pružanje pomoći osobama s invaliditetom u svim oblicima radi zaštite i promicanja zdravstvenih, socijalnih i drugih interesa

 

'Ključno je biti uključen' ime je projekta kojeg je na Višnjici provela Udruga osoba s invaliditetom Slatina.

U ovaj projekt, koji financira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, bilo je uključeno 30 djece, 15 s invaliditetom i 15 djece volontera. Osim djece na Višnjici su bili asistenti i pratnja djece a, kako doznajemo, prvi dojmovi sudionika su i više nego pozitivni. Naime, djeca su na Višnjici kroz druženje imala priliku sudjelovati na raznim edukativnim radionicama poput sadnje cvijeća, kulinarske radionice te radionice fotografije, a posebno oduševljenje izazvalo je sudjelovanje na terapijskom jahanju.

Osim nositelja projekta, slatinske Udruge osoba s invaliditetom, na Višnjici su sudionici ovog 'hepeninga' bili učenici škola partnera na projektu, i to slatinskih osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozarca te škola Davorina Trstenjaka iz Čađavice i Vladimira Nazora iz Nove Bukovice.

Udruga osoba s invaliditetom osnovana je u Slatini krajem 1987. godine. Svrha djelovanja Udruge je okupljanje i organiziranje aktivnosti te pružanje pomoći osobama s invaliditetom u svim oblicima radi zaštite i promicanja zdravstvenih, socijalnih i drugih interesa, ostvarivanja zakonskih prava, senzibilizacije javnosti za njihove specifične potrebe, njihovo osnaživanje za stjecanje kontrole nad vlastitim životom i aktivno uključivanje u zajednicu na području Grada Slatine te općina Voćin, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje i Čađavica, Grada Orahovice i općina Čačinci i Zdenci. Izjednačene mogućnosti i neovisno življenje osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici vizija je UOSI Slatina, a misija osigurati socijalnu uključenost OSI putem promicanja njihovih prava i osnaživanja za neovisno življenje i pružanje različitih socijalnih usluga.

Anita Blažinović