Kako riješiti problem s dekubitusom i drugim kožnim tegobama koje uzrokuje nepokretljivost

PITANJE: E. B. (44) Nakon pada s velike visine prije devet godina ostao sam djelomično paraliziran.

 

Razumijem da zbog slabije cirkulacije i nekretanja moje rane sporije zarastaju, no vidim da mi je i koža jako suha iako za njegu koristim razne kreme i losione. Nedavno sam imao problema i s dekubitusom. Volio bih da mi predložite neka prirodna sredstva koja mi mogu pomoći pri zarastanju ranica koje su veoma česte i dugo im treba da zacijele.

ODGOVOR: U sastavu kože i sluznica dominira voda, koja se svakodnevno fiziološki gubi i s godinama sve više smanjuje. Za usporedbu, dječja koža sadrži oko 70 posto vode, a koža odraslih manje od 50 posto. Zbog velikog postotka vode, koža male djece je napeta i meka poput baršuna, svaka stanica živi u optimalno hidratiziranim uvjetima, a u slučaju rana proces cijeljenja odvija se brže i rana bolje cijeli. Kad koži nedostaje vlage, gubi čvrstoću i elastičnost, postaje suha i osjetljiva, a rane sporije zacijeljuju.

Med je jedan od prirodnih proizvoda koji će se pomoći da vaše ranice što prije zacijele. On ima snažna antiseptička, antioksidativna i pročišćavajuća svojstva koja gode tijelu, koži i zdravlju u cijelosti. Znanstvenici vjeruju kako se radi o aminokiselinama, antioksidantima, vitaminima i mineralima iz ove namirnice koje su u stanju uništiti bakterije i gljivice koje su inficirale ranu. Svakako za zarastanje rana koristite isključivo organski dobiven med, jer oni s polica trgovina mogu sadržavati bakterije koje pak mogu inficirati vaše posjekotine. Dokazano je da neven stimulira stvaranje novih ćelija u površinskim slojevima kože i da dovodi do zarastanja rana. Ulje peperminta i cimeta čine odličan tim u borbi protiv bakterija te može pomoći i pri zarastanju mjesec dana starih rana. Ulje lavanda može spriječiti infekcije, a također se pokazalo da može ublažiti osjećaj boli. Stavite li par kapi ovog ulja na opekotinu ili porezotinu, bol će biti umanjena i tkivo će brže zarasti. Kamilica pomaže pri liječenju manjih opekotina i modrica te manjih krvarenja i upaljenih rana. Njemački liječnici su isprobali kako kamilica djeluje na nedavno napravljene tetovaže, koje naknadno često krvare. Otkrili su kako je ekstrakt kamilice puno brže omogućio ranama da zarastu, za razliku od krema i melema, a vjeruju kako je to upravo zbog flavonoida iz ove biljke.

In Portal

 

Povezane vijesti