Romske udruge ukazale na neravnopravnost Roma u društvu

Cilj projekta "Put jednakosti", koji se financira iz sredstava američke zaklade "Youth Initiative Open Society Foundations" Georgea Sorosa, prvenstveno je fokusiran na podizanje svijesti o važnosti sudjelovanja svih mladih u društvenoj zajednici

U sklopu projekta "Put jednakosti" koji je sastavni dio osnovnog projekta pod nazivom "Zajedno" što ga je pokrenula nevladina i neprofitna civilna udruga "Hrvatsko debatno društvo" iz Zagreba, danas je u Slavonskom Brodu održan sastanak i javna rasprava na kojoj su sudjelovale romske udruge, gdje su sa aktivistima Hrvatskog debatnog društva, te udrugama Roma razgovarali predstavnici gradske vlasti i građani.

Cilj projekta "Put jednakosti", koji se financira iz sredstava američke zaklade "Youth Initiative Open Society Foundations" Georgea Sorosa, prvenstveno je fokusiran na podizanje svijesti o važnosti sudjelovanja svih mladih u društvu, razbijanje barijera i predrasuda o romskoj manjini, te poticanje i uključivanje mladih Roma u život lokalne zajednice. Projekt je započeo sa svojom realizacijom krajem lipnja, a namjera mu je da u deset hrvatskih gradova u kojima živi značajniji postotak pripadnika romske manjine raznim aktivnostima poput javnih rasprava, seminara, fotografskih radionica, sajmova organizacija civilnog društva, forum teatara i brojnih drugih aktivnosti pokuša animirati i povećati građansku participaciju s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti razumijevanja i prihvaćanja različitosti.

- Glavni problemi koji muče Romi u Slavonskom Brodu su legalizacija bespravno sagrađenih objekata, te neadekvatna električna mreža, vodovod i kanalizacija u romskom naselju . Drago mi je da nema većih problema u obrazovanju, što su posebno istakli romski predstavnici. Mali Romi koji započnu proces obrazovanja u osnovnim školama imaju mogućnost da ga i završe do kraja srednje škole. Velik je problem što u romskom naselju još uvijek mnogi stanovnici nemaju vodu i knalizaciju. Nadamo se da će Grad izaći u susret i riješiti taj problem, jer smatramo da su to minimalni uvjeti koje svaka obitelj treba imati.

Na današnjoj javnoj raspravi čuli smo brojne probleme koje ima romska populacija, ali i općenito mladi u Slavonskom Brodu. Uočili smo i problem zapošljavanja pri kojem se Romi često osjećaju diskriminirano. U sklopu našeg boravka u Slavonskom Brodu otvorili smo i izložbu fotografija autorice Nene Lukin, koja predstavlja dva lica romske stvarnosti. Na fotografijama možete vidjeti romsku djecu u školi ili igraonici i jednu sasvim drugačiju sliku iste djece u romskom naselju. Izložbom želimo ukazati na teškoće s kojima se od najranije dobi suočavaju mnogi Romi u Hrvatskoj, ali i prodrijeti iza široko rasprostranjenih stereotipa i predrasuda - kaže Jasmina Salihi, konzultantica projekta "Put jednakosti".

VLM