Udruga Latica: Projekt 'Terapijskim jahanjem do osmijeha djece'

Osim pozitivnih učinaka na mišićno-koštani sustav, terapijsko jahanje pozitivno djeluje i na razvijanje osjećaja zadovoljstva i samopouzdanja, razvijanje strpljenja, poboljšanje koncentracije, razvijanje emocionalne inteligencije i socijalizacije

 

Projekt 'Terapijskim jahanjem do osmijeha djece' koji se provodi za djecu s teškoćama u razvoju, članove Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latica započeo je u travnju ove godine.

U sklopu ovog projekta u prva tri mjeseca provedbe realizirano je 157 terapija na konju te je odrađeno 170 volonterskih sati.

Terapije se provode pet dana u tjednu za 20-ero djece, osim u slučaju blagdana i loših vremenskih prilika kad se terapije moraju odgoditi zbog nedostatka zatvorene jahaone.

"Na terapijama mali jahači redovito pjevaju, pričaju priče, našoj dragoj kobili Cami poklone mrkvu i jabuku ili jednostavno dobijemo najiskreniji, najtopliji zagrljaj koji možete zamisliti. Motivacija za daljnji naš rad je svaki napredak naših jahača i u konačnici osmijeh na licima djece, roditelja, svih nas", poručili su iz Udruge.

Osim pozitivnih učinaka na mišićno-koštani sustav, terapijsko jahanje pozitivno djeluje i na razvijanje osjećaja zadovoljstva i samopouzdanja, razvijanje strpljenja, poboljšanje koncentracije, razvijanje emocionalne inteligencije i socijalizacije. Naravno, od ništa manjeg značaja nije sklapanje prijateljstava, ali i razvijanje poštovanja i ljubavi prema životinjama i prirodi.

Cilj ovog projekta je podizanje općeg zdravstvenog stanja i kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom uz angažman voditelja jahanja za osobe s invaliditetom, roditelja, volontera, udruge civilnog društva i lokalne zajednice.

Prva tri mjeseca provođenja projekta sufinancirana su kroz humanitarnu akciju 'Darujmo osmijeh Laticama' koju je organizirala sama Udruga, dok je daljnji nastavak projekta u srpnju i kolovozu sufinancirao Grad Koprivnica.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti