Gori Dalmacija: Zračne snage angažirane u gašenju požara na jugu Hrvatske

Požar se u srijedu navečer proširio s područja Crne Gore na hrvatski prostor te su zračne snage upućene kako bi požar stavile pod nadzor i zaustavile njegovo širenje

 

Dva kanadera CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika u četvrtak ujutro angažirana su na gašenju požara na krajnjem jugu Hrvatske u mjestu Bani u Konavlima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Požar se u srijedu navečer proširio s područja Crne Gore na hrvatski prostor te su zračne snage upućene kako bi požar stavile pod nadzor i zaustavile njegovo širenje, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone - od 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 106 požara (39 u Šibensko-kninskoj, 33 u Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 870 sati naleta, pri tomu su izbacile oko 30.000 tona vode, te prevezle 198  vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Hina