Super otac izgradio poseban tematski park za svoju kćerku s invaliditetom

"Željeli smo napraviti tematski park gdje će svi moći raditi sve, gdje će se moći i igrati i djeca s teškoćama u razvoju i sva ostala", rekao je ponosni tata  koji je prodao tvrtku kako bi "Morganin čudesni svijet"  mogao zaživjeti

 

Gordon Hartman iz Texasa odlučio je da izgradi tematski park za svoju kćerku s invaliditetom nakon što se uvjerio da ne postoji nijedan prilagođen njoj u koji bi je mogao odvesti.

Na ideju je došao dok su bili na odmoru kada je njegova kćerka imala 12 godina i kada je vidio koliko je nastojala  sprijateljiti se s drugom djecom u bazenu, ali su ona zazirala od nje.

On je vjerovao da je to zbog toga što djeca nisu znala kako da se postave prema Morgan čiji je mentalni razvoj tada bio na nivou petogodišnjeg djeteta imala je jedan oblik autizma.

Kako je Morgan odrastala, Gordon i njegova supruga su shvatili da ne postoji nijedno mjesto gdje bi je mogli odvesti, a da joj bude lijepo i da je drugi promatraju kao sebi jednaku.

Stoga su odlučili izgraditi vlastiti tematski park. Gordon je prodao svoju firmu i osnovao neprofitnu organizaciju koja pomaže ljudima s invaliditetom i počeo graditi prvi tematski park pristupačan djeci s poteškoćama u razvoju.

"Željeli smo napraviti tematski park gdje će svi moći raditi sve, gdje će se moći i igrati i djeca s teškoćama u razvoju,  ali i sva ostala", rekao je ponosni tata.

Prilikom izgradnje parka kojeg su nazvali "Morganin čudesni svijet"  savjetovali su se s liječnicima, terapeutima i osobama s invaliditetom.

Park je koštao 34 milijuna dolara, a otvoren je 2010. godine. U njemu se nalazi specijalno dizajniran ringišpil, vlak i avanturističko igralište, svi putevi su pristupačni svima, a ulaz je besplatan za sve osobe s invaliditetom.

 

Tekst: Anita Blažinović