Karcinom dojke: Mamografija nakon 40. godine života značajno smanjuje broj smrtnih slučajeva

"Godišnja mamografija od 40. godine najbolja je strategija za sprečavanje rane smrti od karcinoma dojke", rekla je dr. Elizabeth Arleo

 

Odlazak na mamografiju jedanput godišnje počevši od 40. godine spriječio bi većinu smrtnih slučajeva od karcionoma dojke, izvijestili su u ponedjeljak američki znanstvenici.

Studija, koju je vodila dr. Elizabeth Arleo, radiologinja specijalizirana za mamografiju u Weill Cornell Medicine i New York-Presbyterian, otkrila je da godišnja mamografija od 40. do 80. godine može smanjiti broj smrti od karcinoma dojke za 40 posto.

Trenutačne preporuke predviđaju rjeđi odlazak na mamografiju s početkom u kasnijoj dobi i one mogu smanjiti broj smrti za 23 do 31 posto.

"Godišnja mamografija od 40. godine najbolja je strategija za sprečavanje rane smrti od karcinoma dojke", rekla je Arleo čija je studija objavljena u časopisu Cancer.

Američko društvo za karcinom i Američka radna skupina za prevenciju navode da je istina da će odlazak na mamografiju već s 40 godina otkriti više karcinoma, ali kažu i da će u toj dobi biti više lažno pozitivnih rezultata.

Stoga Američko društvo za karcinom preporučuje da se počne odlaziti na mamografiju s 45 godina, a s 55 savjetuju pregled mamografom svake dvije godine.

Hina

 

Povezane vijesti