Jaškovo: Inkluzivna utrka na kojoj će sudjelovati i naš najbolji skijaš s invaliditetom Dino Sokolović

Inkluzivnim karakterom utrka potiče uključivanje djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u zajednicu, te oblikuje stav javnosti prema njima kao ravnopravnim i vrijednim članovima društva

 

Run of Heart je inkluzivni međunarodni sportski događaj koji uključuje elementarne igre za djecu i nekoliko utrka različitih duljina kroz pitomi jaškovački krajolik, o održat će se subotu, 2. rujna 2017. Uključiti se mogu baš svi - od najranije vrtićke dobi nadalje te osobe s invaliditetom. Obavezna je samo dobra volja i raspoloženje! Posebno nas veseli najavljeno sudjelovanje u utrci Henrya Wanyoike i našeg svestranog sportaša s invaliditetom Dine Sokolovića. Henry Wanyoike je jedan od najbržih trkača svijeta, a ujedno je i slijepa osoba. Postavio je već nekoliko svjetskih rekorda. Dino Sokolović je najbolji hrvatski skijaški paraolimpijac i trenutno prvi slalomaš svijeta u kategoriji sjedećih natjecatelja.

Organizatori će ugostiti i trkače iz Njemačke, Poljske i Slovenije. Djeca će se moći uključiti u elementarne igre za mališane koje će se provoditi u organizaciji Darija Maravića, predavača na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Osim sportskih događanja, posjetitelje očekuje niz zabavnih i edukativnih sadržaja.

Inkluzivnim karakterom utrka potiče uključivanje djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u zajednicu, te oblikuje stav zajednice prema njima kao ravnopravnim i vrijednim članovima društva.

Koncept utrke Run of Heart temelji se na konceptu inkluzivne utrke Run of Spirit, koja je ove godine održana već deveti puta za redom u Berlinu, u organizaciji pružatelja socijalnih usluga Evangelisches Johannesstift i sportskog društva Sportverein Inklusiv Johannesstift, osnovanog s ciljem uključivanja osoba s teškoćama u sport. Korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj na utrci Run of Spirit sudjelovali su ove i prošle godine. Sportverein Inklusiv Johannesstift partner je u organizaciji Run of Heart, a na utrci će sudjelovati 24 njihova člana.

Drugog dana događanja, u nedjelju 3. rujna, na dan ŠtrudlaFesta u Jaškovu se slavi tradicionalna slastica – štrudla, nakon što je 2015. postavljen Guinnessov rekord u najdužoj štrudli na svijetu od 1479.38 metara. Posjetitelji će se moći okušati u amaterskom ili profesionalnom natjecanju i osvojiti vrijedne nagrade, kušati više od 30 okusa štrudle, sudjelovati u kulinarskim radionicama, opustiti se u netaknutoj prirodi ozaljskog kraja, istražiti štandove lokalnih OPG-a i gastro ponudu, sudjelovati u izradi višemetarske slamnate skulpture.

Više detalja o samom događanju te prijavama za sudjelovanje potražite na Facebook stranici Run of Heart. Prijava na utrku može se izvršiti i direktno preko stranice www.stotinka.hr.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti