Sin s mišićnom distrofijom svaki se dan opija

PITANJE: J.E. (50) Poštovani, imam sina koji ima mišićnu distrofiju. Problem je u tome što posljednjih godinu dana prekomjerno pije. Uvijek je volio popiti, ali sada je svaki dan pijan

Pokušala sam ga upozoriti na posljedice njegova opijanja, međutim on negira problem i tvrdi da može prestati piti kada poželi. Ne znam kako da se ponašam i prisilim ga da prizna da je postao alkoholičar? Predugo pravdam njegovo opijanje bolešću. Kako da se ponašam i što da poduzmem? Skrivam to od ostatka obitelji koliko mogu, ali mislim da svi već vide pravo stanje.

ODGOVOR: Alkoholizam je bolest, a ne slabost. Zavaravanje da se u svakom trenutku može prestati piti vodi u alkoholizam, progresivnu, kroničnu bolest koja se može liječiti, ali ne izliječiti naime oporavak traje cijeli život. Alkoholičari se neopravdano smatraju slabićima, a ne bolesnicima kojima je potrebna stručna pomoć i podrška obitelji. Alkoholičar ne priznaje da je bolestan i treba stručnu pomoć, stoga je nagovoriti takvu osobu da prihvati pomoć i počne liječenje jedan od najtežih postupaka, osim u slučaju kao što je nasilno ponašanje koje za posljedicu ima sudsku mjeru obveznog liječenja ili je potrebna hitna medicinska pomoć zbog akutne intoksikacije. Stručnjaci predlažu neke smjernice u ponašanju kako bi pomogli alkoholičaru da prihvati liječenje. Prekinite s opravdavanjem, negiranjem i skrivanjem da postoji problem u funkcioniranju obitelji. Time pomažete da osoba koja pije zanemaruje svoje obveze tj. dajete mu prostor za negiranje problema. Korisno je potaknuti osobu da razmisli o posljedicama nastavka opijanja, kao i što će se dogoditi ako prestane. Važno je izabrati pravi trenutak za razgovor, najčešće je to kratko nakon što se dogodio neki alkoholom izazvan problem, tada morate biti određeni i izravni. Objasnite svoje osjećaje, navedite posljedice problema i ako možete uključite prijatelje, obitelj kako bi nagovorili osobu da prihvati pomoć. Osoba koja ima problema s alkoholom nije bezvrijedna i ne smije se smatrati beznadnim slučajem. Neki ljudi se uspiju sami odviknuti od alkohola, ali ovisnici trebaju stručnu pomoć. U nekim slučajevima provodi se terapija koja ne zahtijeva boravak u bolnici, no kada su simptomi apstinencijske krize jaki, pacijent se zadržava na bolničkom liječenju. Nakon što prođu prvi fizički apstinencijski simptomi koji traju dva do pet dana, pacijentu se može prepisati lijek koji smanjuje želju za alkoholom i pomaže da se nastavi suzdržavati od pića. Mnogi se ponovno odaju piću jer ne mogu podnijeti osjećaj praznine koji im se javlja kad prestanu piti. Često osoba koja pije izgubi prijatelje, obitelj i usamljenost može dovesti do depresije, pa čak i suicida.
Nemojte kritizirati osobu kojoj želite pomoći, suzdržavajte se i kad ste ljuti i frustrirani njegovim ponašanjem. Morate prihvatiti da je teško odbaciti stare navike. Biti će uspona i padova, da bi vaš sin ustrajao u odluci da smanji piće i li potpuno prestane piti, treba vašu pomoć i podršku. Liječenje alkoholizma je moguće, složeno i dugotrajno.

In-Portal