Grad Zagreb: Odbor za zdravstvo upozorio na činjenicu da su žrtve kardiovaskularnih bolesti najčešće osobe s invaliditetom

"Ove godine ćemo uspjeti, prema planiranom programu, napraviti i mamografske preglede žena s invaliditetom, jer one ipak zahtijevaju drugačiju organizaciju pregleda", rekla je Marinka Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

 

Na sjednici zagrebačkog Odbora za zdravstvo raspravljalo o provedbi mjera i aktivnosti za 2016. iz Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2016. do 2020., te o prijedlogu godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2016. godinu.

Također se raspravljalo o osobama s invaliditetom koje trebaju imati kardiološke preglede, jer od bolesti srca najviše obole upravo oni, a plan je i potaknuti žene s invaliditetom da naprave mamografski pregled zbog prevencije karcinoma dojke.

“Znamo da su kardiovaskularne bolesti kod svih građana, pogotovo kod osoba s invaliditetom, veliki uzrok smrtnosti. Ove godine ćemo uspjeti, prema planiranom programu, napraviti i mamografske preglede žena s invaliditetom, jer one ipak zahtijevaju drugačiju organizaciju pregleda. Prošle godine smo organizirali preglede muškaraca s invaliditetom za bolesti prostate”, rekla je Marinka Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.  

Istaknut je i program promicanja zdravlja kojeg donosi Gradska skupština grada Zagreba. Ciljevi financiranja su odabrani na prijedlog Gradskog ureda za zdravstvo, ali se oni revidiraju sukladno smjernicama i matičnih odbora. Ciljevi financiranja za 2016. godinu su udruge koje provode promociju zdravlja, udruge koje provode rano otkrivanje i prevenciju bolesti i udruge koje provode programe rehabilitacije i resocijalizacije korisnika”, istaknula je Mirela Šentija Knežević iz Gradskog ureda za zdravstvo. 

Anita Blažinović