BiH u najtežoj političkoj krizi od završetka rata

"Puno je otvorenih pitanja koja se moraju riješiti, jer je očito razočaranje građana u političke strukture u BiH", rekao je američki veleposlanik u BiH, Patrick Moon

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i veleposlanik SAD-a u BiH Patrick Moon ocijenili su u ponedjeljak da se ta zemlja nalazi u najtežoj krizi od potpisivanja Daytonskog sporazuma i okončanja rata prije 18 godina.
Po priopćenju iz Predsjedništva, BiH se "nalazi u vjerojatno najtežoj političkoj krizi nakon okončanja ratnih sukoba", a američki veleposlanik je istaknuo kako BiH i dalje uživa potporu SAD-a, napose oko priključenja u NATO i dobivanja kandidatskog statusa u Europsku uniju.

"Puno je otvorenih pitanja koja se moraju riješiti, jer je očito razočaranje građana u političke strukture u BiH", rekao je Moon. Dodao je da je tijekom mandata pokušao spojiti interese svoje zemlje i očekivanja građana BiH.

Najavio je nastavak provođenja politike koja će uvažavati sve u BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komšić je pak izrazio zabrinutost sadašnjim stanjem u BiH i zaustavljanjem procesa koji se odnose na NATO-a i EU. "Krajnje je vrijeme da dođe do deblokade ovih procesa i da odgovorni počnu raditi svoj posao", rekao je Komšić.

U posljednje tri godine u punom su zastoju sve reforme vezane uz članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, a stranke parlamentarne većine se ne mogu dogovoriti o brojnim pitanjima.

I ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica EU-a prihvatili su u ponedjeljak zaključke o BiH u kojima izražavaju zabrinutost zbog izostanka napretka zemlje na putu prema Europskoj uniji, pozivajući vlasti da provedu potrebne ustavne reforme sukladno presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Hina