Bolnica u Rovinju uskoro otvara dječju ambulantu za dječju skoliozu

Rovinjska Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat", zajedno s Dječjom bolnicom Kantrida, otvara na jesen Dječju ambulantu za skolioze s multidisciplinarnim timom koji će sveobuhvatno  rješavati  problem iskrivljene kralježnice kod djece i mladih u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji

 

 Ambulanta će imati multidisciplinarni tim u kojemu će biti dječji fizijatar i ortoped, fizioterapeut i ortotičar kako bi se malim pacijentima omogućio široki spektar usluga na jednom mjestu, od pregleda i dijagnostike do cjelokupnog liječenja problema iskrivljenosti kralježnice, od kojega pati nešto manje od pet posto populacije, priopćeno je iz rovinjske bolnice. 

  "Kada spojimo snage, imat ćemo ono što u ovom trenutku nema ni jedna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj - sve potrebne preduvjete i kadrove za liječenje idiopatskih skolioza. Ovo je savršen primjer boljeg pristupa rješavanju tog javnozdravstvenog problema", kaže Marinko Rade, ravnatelj rovinjske bolnice "Prim. dr. Martin Horvat".

Adolescentna idiopatska skolioza iskrivljenost je kralježnice u inače zdravih adolescenata, u dobi od 10 godina pa do koštane zrelosti, a uzrok joj je  nepoznat. 

Ravnatelj Rade ističe usmjerenost rovinjske bolnice  na djecu i mlade. Cilj im je, kaže, što više uspješno izliječiti skolioze kod mladih kako bi im pomogli izbjeći operacije u kasnijoj životnoj dobi.

U tu svrhu rovinjska bolnica i Dječja bolnica Kantrida zajednički su organizirale Međunarodnu edukaciju za liječnike i fizioterapeute na usvajanju specifičnih znanja i vještina Schroth metode, koja u svijetu slovi kao najefikasnija metoda za liječenje deformiteta kralježnice.

Obuka po Schrothovoj metodi 3D terapije skolioze održava se u rovinjskoj bolnici, a  pohađa ju dvadesetak liječnika i fizioterapeuta Bolnice Prim. dr. Martin Horvat i Dječje bolnice Kantrida.  

 

Hina