Caritas: Donatorska ljekarna 'Diakonia' nudi besplatne lijekove i osobama s invaliditetom

Diakonia vrelo zdravlja d.o.o. specijalizirana je prodavaonica bezreceptnih lijekova i medicinskih proizvoda, a kupnjom u njoj pomaže se Caritasova skrb za socijalno najugroženije članove našeg društva

 

Projekt osnivača Hrvatskog Caritasa 'Ljekarne Diakonia' je zdravstvena ustanova koja već 25 godina promiče karitativna djela na način da svaka osoba koja kod njih nabavlja lijekove i medicinske proizvode u isto vrijeme pomaže podmirenju zdravstvenih potreba najugroženijih. Ovo je posebno dobra vijest i za osobe s invaliditetom koje spadaju u socijalno ugroženu skupinu.

"Taj se vid karitativne djelatnosti odvija na način da 'Ljekarne Diakonia' svojim poslovanjem izdvajaju dio sredstava i na taj način omogućuju djelovanje Donacije lijekova, koja se nalazi na adresi Trg Stjepana Konzula 4. Korisnici Donacije lijekova su osobe upisane u registar socijalno ugroženih. Potrebe su zbog teškog financijskog stanja naših sugrađana zadnjih godina uvelike povećane, ali mi pokušavamo pomoći koliko je to u našim mogućnostima. Potrebno im je sve što se u ljekarnama mora kupovati“, objašnjeno je iz Caritasove ljekarne Diakonia.

Donatorska ljekarna 'Diakonia' je kao takva središnja za sve korisnike diljem Hrvatske. Otvorena je od strane Hrvatskog Caritasa 11. listopada 1997. u zagrebačkom naselju Peščenica, a lijekove iz donacija besplatno su mogli dobiti prognanici i izbjeglice, nezaposlenni, primatelji socijalne pomoć, korisnici dječjeg doplatka, umirovljenici te zaposleni s mirovinama ili primanjima manjim od 1.100 kuna. 'Diakonia' je nastavila tradiciju Ljekarne 'Caritas' u Vinogradskoj ulici, koja je do tada u pet godina djelovanja imala više od 40 tisuća korisnika, a u tim ratnim vremenima podijeljeni su pojedincima lijekovi u vrijednosti od oko 7 milijuna njemačkih maraka, zatim bolnicama, izbjegličkim centrima i domovima u vrijednosti od oko 14 milijuna. Kao pomoć Bosni i Hercegovini, upućena je pomoć u lijekovima u vrijednosti većoj od milijun njemačkih maraka.

Zbog zakonskih propisa Ljekarna 'Caritas' morala je prestati djelovati kao donatorska pa je pretvorena u dohodovnu, što znači da se dio njenih prihoda koristio za nabavu lijekova kojih nema u donacijama i koji su se zatim dijelili u tada novootvorenoj ljekarni na Peščenici.

Dohodovne jedinice 'Ljekarni Diakonia' su u Zagrebu, na adresi Vinogradska cesta 17, telefon: 01/3768371 te na Trgu Stjepana Konzula 4, telefon: 01/2304819, email: lj.diak@zg.t-com.hr.

Diakonia vrelo zdravlja d.o.o. specijalizirana je prodavaonica bezreceptnih lijekova i medicinskih proizvoda, a kupnjom u njoj pomaže se Caritasova skrb za socijalno najugroženije članove našeg društva. Smještena je u Zagrebu, Kaptol 1 – ulaz s Bakačeve 11, nasuprot Zagrebačke katedrale. U navedenoj prodavaonici mogu se nabaviti bezreceptni lijekovi, ortopedska pomagala na doznake, medicinski proizvodi, vitamini, minerali, dodaci prehrani, biljni pripravci, čajevi, eterična ulja, prirodne boje za kosu, dermatološka kozmetika. Radno vrijeme prodavaonice od ponedjeljka do petka je od 8 do 16 sati, a subotom od 8 do 14 sati. Kontakt je telefon broj 01/4816100 te email: diakonia.vrelo.zdravlja@zg.t-com.hr. Više o svemu može se pročitati na internetskoj stranici www.diakonia-vrelozdravlja.hr, na kojoj se objavljuju svi popusti i pogodnosti, kao i savjetovanja.

"Svima onima koji žele kupovati na drugačiji način – razmišljajući o tome da njihova kupnja postaje dio kruga pomoći našim najugroženijim sugrađanima – unaprijed zahvaljujemo i pozivamo da postanu naši redoviti kupci – pomagači, suradnici projekta Donacije lijekova", poručuju iz Ljekarne Diakonia.

Klaudija Klanjčić