Centar Incluido: Novi model zapošljavanja osoba s invaliditetom u Šibeniku

"Namjera nam je bila otvoriti nova radna mjesta za osobe s invaliditetom i u tome smo uspjeli. No, u ovom slučaju nije riječ isključivo o humanitarnom, već i o poslovnom projektu u klasičnom smislu", kaže dr. Marija Alfirev, ravnateljica Centra za socijalnu inkluziju

 

Šibenski Centar za socijalnu inkluziju 'Incluido' realizirao je uz pomoć 214 tisuća kuna iz EU fondova još jedan značajan projekt na području uključivanja u svijet rada Šibenčana s invaliditetom, objavio je portal m.sibenik.in.

Centru 'Incluido', koji je prije četiri godine u prostoru 'plavog nebodera' u Šibeniku otvorio kopirnicu i grafički ured, naime, doregistrirana je još jedna djelatnost - usluge pranja, glačanja i dostave rublja. Praonica 'Washin' je na Baldekinu i službeno otvorena prije otprilike mjesec dana. Računalo se, kaže dr. Marija Alfirev, ravnateljica Centra, da će procedura biti brža i da će 'uhvatiti' sezonu, a s njome i glavninu posla, no zbog niza okolnosti startalo se sredinom kolovoza.

"Namjera nam je bila otvoriti nova radna mjesta za osobe s invaliditetom i u tome smo uspjeli. No, u ovom slučaju nije riječ isključivo o humanitarnom, već i o poslovnom projektu u klasičnom smislu u kojemu se moramo dokazati na tržištu, osvojiti povjerenje klijenata i pokazati da svoj posao obavljamo kvalitetno i dobro, cijenama konkurentno i u zadanim rokovima. Osnivači smo Incluida i naša misija jest plemenita i društveno odgovorna, no cilj nam je opstati na tržištu i dokazati se radom", ističe dr. Alfirev. Uvjet za korištenje novca iz EU-a bio je zapošljavanje četiri osobe s posebnim potrebama, što je i ispoštovano.

Tomislav Zaninović, voditelj marketinga, priželjkuje nove poslovne izazove. Praonica je, kaže, već osvojila stalne klijente.

"Rado nam dolaze i stariji ljudi, umirovljenici, studenti... Sezona je kada se iz ormara vadi zimska posteljina - prekrivači, deke, popluni... pa je to prilika da se kod nas operu i malo osvježe. U male kućne perilice takva posteljina uglavnom i ne može stati. Osim toga, nerijetko se donosi i zimska odjeća. Cijenama smo pristupačni i ljudi se vraćaju s novim narudžbama. Na dobroj smo i frekventnoj poziciji do koje se bez problema može vozilom, a, osim toga, imamo i uslugu dostave koja je praktična za veće količine rublja", naglašava Tomislav.

Otkriva, također, da bi praonica uskoro mogla dobiti i dva nova stroja koja bi bila samouslužnog tipa.

"Radila bi po sistemu kovanica i vjerujem da bi i ta usluga mogla našim građanima biti zanimljiva. Da bismo uspjeli u toj zamisli, međutim, moramo prilagoditi električnu mrežu u našem prostoru. Za takav zahvat nismo stručni niti imamo novca. Bilo bi divno kada bi nam, kao određeni oblik donacije, uskočila u pomoć šibenska Elektra i osigurala stabilan dotok struje kako bismo mogli staviti u pogon sve kapacitete i zaposliti još više osoba s posebnim potrebama. Bili bismo zahvalni i nekom teleoperateru koji bi nam izišao u susret i poklonio internetsku vezu sa svijetom. Za sada nemamo ništa, a osobama s invaliditetom teško je raditi u tišini. Otvoreni smo i za kreativne ideje i zamisli naših sugrađana. Neka nas posjete, bez obveze, i vide što i kako radimo", pozvao je Tomislav Šibenčane.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti