Dobra vijest: Novo cjepivo koje uništava bakterije odgovorne za smrtonosnu upalu pluća, sepsu i meningitis

Cjepivo, još u fazi razvoja, napadat će samo bakterije koje su loše za organizam i neće dirati u one dobre


 

Novo cjepivo daje obećavajuće rezultate u uništavanju bakterija koje izazivaju smrtonosne upale pluća, sepsu i meningitis, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Buffalo. Iako se broj smrti od upale pluća u svijetu, od 2004. do 2015. godine, smanjuje, dostupno cjepivo cilja samo 23 kritične bakterije.

Novo cjepivo pokrivat će puno više vrsta bakterija, uključujući i ove 23 najsmrtnije vrste, a može se poboljšati da uništi još neotkrivene, a na antibiotike potencijalno otporne oblike, tvrdi studija. Autorica studije, doktorica Blaine Pfeifer sa Sveučilišta Buffalo, kaže da bi potencijalno mogli univerzalno pokriti bakterije koje izazivaju upalu pluća, meningitis, sepsu i druge vrste bolesti koje izaziva pneumokok.

"Svake bi godine mogli spasiti stotine tisuća života. Učinili smo ogroman korak u borbi protiv širenja upale pluća, osobito među djecom", kaže Pfeifer. Ovim znanstvenicima je uspjelo razviti cjepivo koje potiče imunološki odgovor tijela na 72 forme, od više od 90 vrsta bakterija znanih kao pneumonia streptokok, uključujući i 23 najsmrtonosnije.

"Da bi se u potpunosti riješili bolesti, moramo načiniti pametnije i jeftinije cjepivo", kaže Pfeifer. Upalu pluća izaziva bakterija S. pneumoniae. Ona, isto tako, može izazvati sepsu i meningitis koji mogu dovesti do trajnog oštećenja mozga ili smrti. Svaka S. pneumonie vrsta ima jedinstvene šećere. Cjepivo povezuje ove šećere u proteine.

Jednom kada tijelo prepozna protein, reagira uništavanjem bakterije prije nego ona formira koloniju. Kreiranje specifičnog proteina za svaku S.pneumonie bakteriju traži vrijeme i košta. Ovaj tretman ubija i dobre crijevne bakterije. Tradicionalna cjepiva u potpunosti uklanjaju bakterije iz tijela. Ali bakterije nam itekako pomažu očuvanju zdravlja.

"S novim cjepivom koje razvijamo, možemo paziti na bakterije i napasti samo one koje se odvoje od kolonije i izazivaju bolest. To je iznimno važno jer ako bezopasne bakterije pustimo na njihovom mjestu, preveniramo druge štetne bakterije da ispune taj prostor", kaže Pfeifer. Ne zna se još kada će cjepivo biti dostupno. Otkriće je objavljeno u časopisu Science Advances, a prenosi ga Telegram.hr.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti