Euorpska federacija novinara: Tko je odgovoran za nekažnjavanje napada na novinare

"Ubojstvo je najteži oblik tih zločina, a svi napadi na novinare koji su nekažnjeni moraju biti javno obznanjeni", poručuju iz EFJ-a

 

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, 2. studenog, Europska federacija novinara (EFJ) pozvala je članice da se priključe kampanji #endimpunity čiji je cilj pozvati vlade na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare i javno prikazati slučajeve teških napada na novinare koji su ostali nekažnjeni, priopćilo je u četvrtak Hrvatsko novinarsko društvo.

UNESCO podsjeća da je u zadnjih 11 godina ubijeno 930 novinara diljem svijeta, prosječno jedan u četiri dana. Počinitelji u čak 90 posto slučajeva nisu kažnjeni. Prema statistikama Međunarodne federacije novinara (IFJ), od početka ove godine 56 novinara izgubilo je život radeći svoj posao. Ponovo, istrage u 90 posto slučajeva nisu dovršene.

Prema podacima EFJ-a, od 2015. u Europi je zabilježeno 12 teških slučajeva neistraženih ubojstava novinara. Svi slučajevi uvršteni su u bazu napada na novinare Vijeća Europe - Platformu za promociju zaštite i sigurnosti novinara Media Freedom Alerts.

Istrage ubojstava ruskih novinara Anne Politkovskaye, Akhmednabija Akhmednabiyeva, Nikolaja Potapova, Timura Kuasheva i Mikhaila Beketova još nisu dovršene, a počinitelji nisu kažnjeni. Ukrajina bilježi pet takvih slučajeva, a Turska i Azerbajdžan po jedan.

Slučajevi u regiji zapadnog Balkana bilježe se i prate u regionalnoj bazi napada na novinare safejournalists.net. Od 2014. do danas u šest zemalja regije (Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) zabilježeno je ukupno 380 prijetnji i napada na novinare, uključujući dva pokušaja ubojstva, oba u Hrvatskoj. U oba slučaja počinitelj nije pronađen ni kažnjen.

"Prijetnje, napadi i zlodjela protiv novinara i dalje prolaze nekažnjeno, što rezultira visokom dozom straha, nelagode, cenzure i autocenzure među novinarima, što potkopava slobodu medija i pravo javnosti na informiranje, a žrtve ostavlja u bespomoćnosti. Ubojstvo je najteži oblik tih zločina, a svi napadi na novinare koji su nekažnjeni moraju biti javno obznanjeni", poručuju iz EFJ-a.

Hina

 

Povezane vijesti