Martina Peranović: Predstavljena jedinstvena knjiga u svijetu 'Uvod u para taekwondo'

"Ova knjiga će biti upamćena kao prva i bit će polazišna točka za građu i materijale koji su potrebni da bi kvalitetnije radili s paraolimpijcima i uključili ih u sve društvene pore", zaključio je na predstavljanju Damir Javorović, predsjednik Zagrebačkog para taekwondo saveza


 

Hrvatski para taekwondo savez predstavio je u subotu, 18. studenog, knjigu 'Uvod u para taekwondo' autorice Martine Peranović. Svečano predstavljanje, koje je vodio Vlado Požežanac, održano je u Combat centru Zagreb, u nazočnosti brojnih uvaženih gostiju. Predstavljanju su među ostalim nazočili Goran Petrović u ime Grada Zagreba, Darijo Jurišić ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predsjednik Taekwondo kluba osoba s invaliditetom Kukkiwon Kristijan Škravan i Damir Javorović, predsjednik Zagrebačkog para taekwondo saveza.

Knjiga 'Uvod u para taekwondo' prva je takvog sadržaja u svjetskoj povijesti, namijenjena prara taekwondou, ali može se primijeniti i za ostale para sportove osoba s invaliditetom.

"Svaka osoba, pa tako i osobe s invaliditetom, ima pravo na dostojan život i uvjete u kojima će se razvijati u skladu sa svojim mogućnostima. Izjednačavanje mogućnosti, odgoj, obrazovanje i rekreacija osoba s invaliditetom dobiva sve značajniju ulogu u društvu. Uključivanje djece i odraslih osoba s invaliditetom kako u odgojno – obrazovni pa tako i u sportski proces preduvjet je njihove integracije u društvo. Knjiga je nastala kao rezultat promišljanja, uočavanja manjkavosti i nedostupnosti literature i stručne građe vezane uz para taekwondo, ali i para sport u globalu, sa željom za svojevrsnom sistematizacijom prikupljenih znanja i informacija. Svijet para taekwondoa zatekao je autoricu sasvim slučajno. Kroz jednu grupu osoba s intelektualnim teškoćama koje su došle rekreirati se u sportski centar. Na nagovor para rekreativaca pokrenut je isprva integracijski, a nedugo zatim i inkluzivni para taekwondo program. Unatoč birokratskim preprekama i brojnim opstrukcijama uslijedili su i prvi sportski rezultati. Pri pisanju autoricu je zadesila svojevrsna terminološka problematika, konsenzusa oko jedinstvenog i potpuno prikladnog naziva za populaciju osoba s invaliditetom zapravo nema", piše u predgovoru knjige koji je nazočnima pročitao Kristijan Škravan, predsjednik Taekwondo kluba osoba s invaliditetom Kukkiwon.

Nakladnik ove knjige je Hrvatski para taekwondo savez, osnovan prije godinu dana na inicijativu gospodina Vlade Požežanca, direktora Hrvatskog para taekwondo saveza koji je ujedno i najviše zaslužan što je ova vrijedna knjiga ugledala svijetlo dana.

"U knjizi sam pokušala obuhvatiti cijelu tematiku, od problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom, načina treninga, načina uključivanja osoba s invaliditetom u sport, opisala sam temeljne probleme s kojima se treneri mogu susresti kako bi ih mogli prepoznati. Nadam se da će ići i prošireno izdanje s objašnjenjima teorije treninga, i tome slično", rekla je autorica knjige Martina Peranović.

"Ovo je vrlo vrijedna knjiga, jedinstveno djelo u svijetu, sažima u svojoj srži dvije kategorije. Jedna je objedinjavanje oblika rekreacije i uključivanje u sportsko rekreacijske aktivnosti kao jedan od temelja, a drugi temelj je onaj sociološki odnosno integrirajući inkluzivni", rekao je ovom prilikom gospodin Goran Petrović u ime gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Gradskog ureda za kulturu i sport Ivice Lovrića.

"Ova jedinstvena knjiga povezuje prijašnje stručne spoznaje i nove terapijske aspekte sporta na jedan sistematičan, stručan i jednostavan način razumljiv i zanimljiv široj populaciji. Način na koji autorica povezuje terminologiju različitih profesionalnih disciplina uključujući taekwondo sport osoba s invaliditetom, tjelesno, mentalno, emotivno i socijalno zdravlje, britak je i pokriva u dovoljnom sadržaju krucijalna znanja, odnosno srž ove iscrpne problematike. Knjigu preporučujem svima koji žele bolje razumjeti sport osoba s invaliditetom, borilačke vještine, pedagoške metode treninga i težnje svih osoba, s naglaskom na osobe s invaliditetom, razvoju osobnosti, inkluziji i životnom ispunjenju. Veselim se sljedećim literarnim uspjesima autorice", napisao je u recenziji knjige Matija Bartolović, dr.med i NLP Trainer

"Osobe s invaliditetom nisu bolesne, one imaju stanje kojemu se trebamo znati prilagoditi, a njihova prednost je jednostavnost, osobe s invaliditetom točno znaju što žele i zašto to žele. Zapravo su puno brže i jednostavnije u shvaćanju. Potrebno ih je samo okupiti i usmjeriti. Ova knjiga će biti upamćena kao prva i bit će polazišna točka za građu i materijale koji su potrebni da bi kvalitetnije radili s paraolimpijcima i uključili ih u sve društvene pore", zaključio je na predstavljanju Damir Javorović, predsjednik Zagrebačkog para taekwondo saveza.

"I nadalje će Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pomagati sportašima s invaliditetom, zajednički ćemo raditi na otklanjanju poteškoća koje vam se nađu na putu u korist svih, a posebno sportaša a invaliditetom", rekao je Darijo Jurišić ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Nakon predstavljanja autorica je uručila knjige s posvetom nagrađivanim para taekwondo sportašima, a svoj primjerak knjige u odsutnosti dobili su i gradonačelnik Milan Bandić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, a knjiga je uručena i glavnom tajniku Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ticijanu Kompariću.

Anita Blažinović