Udruga amputiranih Grada Zagreba: Inovacije u protetici i rehabilitacija osoba s amputacijama

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić iskazala je spremnost da inicira operativne sastanke s Direkcijom HZZO-a kako bi se ubrzale zakonodavne promjene za poboljšanje položaja osoba s amputacijama

 

Udruga amputiranih Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) održala je skup na temu 'Inovacije u protetici i rehabilitacija osoba s amputacijama'.

U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u uvodnom djelu nazočnima se obratila Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice Slonjšak, te naglasila važnost pravodobne opskrbe odgovarajućim ortopedskim pomagalima i protezama koje odgovaraju osobnim potrebama svake osobe s amputacijom udova.

Kvalitetno pomagalo prilagođeno individualnim potrebama preduvjet je uspješne kompleksne rehabilitacije, osiguravajući osobi povratak ranijim životnim i radnim aktivnostima te kvalitetan način života. Istaknula je da pravobraniteljica Anka Slonjšak predlaže izmjene Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalim,a zalažući se da lista ortopedskih pomagala bude dinamična i protočna te da procedure uvođenja novih pomagala slijede najnovija tehnološka dostignuća. Također posljednjih tri godine podupire nastojanja udruge da se unaprijedi položaj osoba s amputacijama.

Skupu se obratila i saborska zastupnica Ljubica Lukačić te iskazala spremnost da inicira operativne sastanke s Direkcijom HZZO-a kako bi se ubrzale zakonodavne promjene za poboljšanje položaja osoba s amputacijama.

Skup je organizirala Udruga s partnerima, a sam projekt je uvod u jedan od temeljnih ciljeva UAZ-a: ttjecaj na izmjene pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima, te briga za adekvatniju zaštitu osoba s amputacijama.

Na događanju su uz članove sudjelovali stručnjaci i predstavnici institucija te su se mogli upoznati s novostima iz protetike i rehabilitacije, ali i s problemima s kojima se susreću osobe s amputacijom u ostvarivanju prava na potrebna pomagala.

Anita Blažinović