Ljubica Lukačić: Još je uvijek niska razina svijesti o osobama s invaliditetom

"Molim kolegice i kolege saborske zastupnike, sugrađane i medije, da zajedno podižemo razinu svijesti o osobama s invaliditetom, jedino tako možemo izjednačavati njihove mogućnosti", rekla je između ostalog saborska zastupnica Lukačić

 

Povodom Međunarodnog dan osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić pohvalila je u petak zakonski okvir koji je donesen za tu kategoriju građana, no i poručila kako u društvu još uvijek vlada niska razina svijesti o osobama s invaliditetom.

"Molim kolegice i kolege saborske zastupnike te sugrađane i medije, da zajedno, podižemo razinu svijesti o osobama s invaliditetom, jer jedino tako možemo izjednačavati njihove mogućnosti. Osobe s invaliditetom to zaslužuju", rekla je Lukačić nakon stanke koju je zatražila na početku zasjedanja.

Pozvala je i da to ne čine iz samilosti, nego zato što nas na to obvezuje Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom koju je Hrvatska potpisala kao treća zemlja u svijetu, a ratificirala kao četvrta. Izrazila je uvjerenje da će tijekom iduće godine biti donesen još veći broj zakonskih propisa, kojima će se poboljšati kvaliteta života osobama s invaliditetom.

"Zajednički rad osoba s invaliditetom i Vlade RH pokazao se u ovoj godini vrlo plodonosan: donesen je niz zakona za boljitak osoba s invaliditetom, na razini ministarstava donesen je niz podzakonskih akata kojima se također poboljšava kvaliteta življenja osoba s invaliditetom", istaknula je uz ostalo Lukačić.

Pohvalila je i Sabor, koji je, kako je rekla, učinio sve kako bi sjednice Sabora i Vlade mogle pratiti gluhe osobe.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti