Pantovčak: Predsjednica Grabar-Kitarović studentima s invaliditetom uručila stipendije

"Svako civilizirano razvijeno društvo, kakvim se smatramo, mora pružiti potporu kako bi svaki mladi čovjek mogao nadvladati ograničenja i razviti svoje sposobnosti na osobnu dobrobit i dobrobit cijelog društva", poručila je predsjednica

 

U sklopu golf turnira održanog početkom rujna u poslovno-turističkom kompleksu Veladrion u Žrnovnici pored Senja uspješno su prikupljena sredstva za stipendiranje i pomoć jednoj od najranjivijih društvenih skupina – studentima s invaliditetom za koje je raspisan Javni natječaj i poziv za ostvarivanje prava na stipendije u akademskoj godini 2017. – 2018.

Humanitarna akcija 'Igraj srcem' osmišljena je po načelima društveno odgovornog poduzetništva dok je pomoć u obliku jednomjesečnih stipendija za tekuću akademsku godinu ostvarilo ukupno 20 studenata za koje je organizirano svečano uručenje stipendija na prijemu održanom u Uredu Predsjednice. Uz poruku kako svatko od nas ima priliku učiniti nešto što će Božiću dati puni smisao, Grabar-Kitarović u društvu predsjednika Uprave ORYX Grupe, Ivana Zubaka osobno je uručila stipendije mladim i perspektivnim studentima.

"Svako civilizirano razvijeno društvo, kakvim se smatramo, mora pružiti potporu kako bi svaki mladi čovjek mogao nadvladati ograničenja i razviti svoje sposobnosti na osobnu dobrobit i dobrobit cijelog društva. Ljudi koji su potakli ovaj humanitarni projekt odlučili su svoje vrijeme, sredstva i energiju uložiti u pomoć drugima. Takvi dobrotvori mijenjaju našu stvarnost jer ne pristaju biti pasivni promatrači uvjereni kako se ništa ne može promijeniti. Zahvaljujem stoga organizatorima ove akcije koji već treću godinu nastavljaju pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija. Pred nama je vrijeme Došašća, u kojem svatko ima priliku promisliti o tome koliko sam može pridonijeti pomoći i sreći bližnji", naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Sa željom da se podigne društvena svijest o osobama s inaliditetom, na inicijativu poslovno-turističkog kompleksa Veladrion održana je humanitarna akcija 'Igraj srcem' koja osim što osnažuju zajedništvo i solidarnost, izravno pomaže studentima s invaliditetom kako bi im se osigurala akademska budućnost. Uvjete za stipendiranje u akademskoj godini 2017. – 2018. zadovoljili su sljedeći studenti: Kristina Šalov Tadić, Leo Moguš, Dolores Marin, Matea Petričević, Domagoj Lovro Milićević, Ena Ranogajec, Anita Blažeković, Beata Orozović, Marin Kos, Tony Ševerdija, Luka Grgar, Zvonimir Stanečić, Dominik Kelava, Dora Parmać, Eliza Fućak, Valentina Marciuš, Sara Miskrić, Damir Koštić, Ivana Đurđević, Kristina Krsnik.

"U svrhu pomaganja i promicanja visokoškolskog obrazovanja studenata s invaliditetom privilegija nam je što već treću godinu zaredom možemo biti generalni pokrovitelj ove inicijative.Susret s ovim mladim ljudima svaki puta ostavi na čovjeka jedan izrazito dubok osobni dojam jer se radi o mladim osobama koje nam svojim primjerom pokazuju i dokazuju kako su životne prepreke i poteškoće zapravo stvar vlastite percepcije, a s druge strane svima nama njihova su izrazita volja i snažna ambicija veliko nadahnuće i inspiracija. Nadam se da smo dosadašnjim djelovanjem potaknuli i druge gospodarstvenike na aktivnosi za opće dobro te da ćemo zajedničkim naporima oživjeti kulturu humanitranog djelovanja za one najranjivije među nama stvarajući pritom društvo jednakih mogućnost", istaknuo je Ivan Zubak, predsjednik Uprave ORYX Grupe.

Zahvaljujući akciji 'Igraj srcem' u protekle dvije godine dodijeljeno je ukupno 50 stipendija dok je u planu povećavati fond te osigurati dodatna sredstva kako bi se zahvatio broj od 100 studenata s invaliditetom koji bi na ovaj način primali pomoć za fakultetsko obrazovanje.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti